Ексклузивно БСП реши: Нинова беше дотук, няма право да се кандидатира за лидер

Президентът отказа да води делегацията за срещата на НАТО във Вашингтон

Румен Радев не иска да участва във форума, защото не е съгласен с част от позициите на кабинета за Украйна

Даниела Добрева 27 юни 2024 в 16:58 4418 14

Румен Радев и Димитър Главчев

Снимка БГНЕС

Радев отказа, не е съгласен с кабинета.

Президентът Румен Радев отхвърли предложението на Министерския съвет да води делегацията на срещата на НАТО във Вашингтон в началото на юли, съобщиха от "Дондуков" 2.

В информацията се казва, че държавният глава и върховен главнокомандващ винаги е настоявал и работил за модернизацията на Въоръжените сили, за повишаване на националния отбранителен капацитет, за засилване на приноса на България в укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на източния фланг на НАТО.

"От първия ден на войната в Украйна държавният глава остро осъжда руската агресия. На националните и международни форуми президентът Радев винаги е поддържал всички елементи на колективния подход за гарантиране на сигурността, за повишаване на отбранителните способности, прилагането на регионалните планове на Алианса и увеличаване на средствата за отбрана", изтъкват от президентството.

И допълват, че в същото време държавният глава не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна.

"Във връзка с това президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон", завършва съобщението.

Малко по-рано от кабинета съобщиха, че предлагат на Радев да ръководи българската делегация за срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Служебното правителство е одобрило на вчерашното си заседание рамкови позиции за участие на страната ни в срещата. Позициите не са публикувани, като приложенията са само за служебно ползване, съобщи правителствената пресслужба.

До този конфликтен момент се стигна след спор кой да води делегацията - върховният главнокомандващ или служебният министър-председателя. Димитър Главчев настоя по казуса да се произнесе Народното събрание. В писмо до председателя на НС Рая Назарян той отбеляза, че форумът е най-високото ниво на вземане на решения в Алианса и ще отбележи 75-та годишнина на Северноатлантическия договор, подписан именно във Вашингтон, САЩ. За първи път ще се включат новоприетите страни-членки и се очаква съюзниците единодушно да приемат важни решения. 

Освен това решенията, които ще бъдат взети на срещата във Вашингтон, предполагат изпълнение на дългосрочни ангажименти от съюзниците, с особен акцент към инвестициите в отбраната на всяка страна членка на НАТО и дългосрочната подкрепа за Украйна и финансовото ѝ обезпечаване. Затова парламентът трябва да се произнесе.

Народното събрание обаче върна топката в полето на МС, след като политическите сили не успяха да се разберат. Така най-неочаквано позицията на ГЕРБ-СДС съвпадна с тази на БСП и "Възраждане" това да е президентът, за разлика от ДПС, които настояха да е премиерът, за да не се позволи Румен Радев да разпространява руска пропаганда на форума. Което доведе до днешното решение на служебния кабинет и отказа на президента.

    Даниела Добрева

    Даниела Добрева е журналист в OFFNews от 2019 г. Кариерата си започва преди повече от 30 г. Работила е на различни позиции в националните вестници "Новинар", "Монитор" и "Сега".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    -1795

    15

    AlexT

    28.06 2024 в 14:20

    2. ТОВА НЕ Е ОФИЦИАЛНАТА ПОЗИЦИЯ на СТРАНАТА ни ! Един самозабравил се каун, драпащ за ''президентска република'' по съветско- севернокорейски МОДЕЛ , трябва да си получи ИМПИЙЧМЪНТА !!

    Той не е този , който МОЖЕ ЕДНОЛИЧНО да сменя официалната ПОЗИЦИЯ , Решения , на РЕПУБЛИКАТА БЪЛГАРИЯ и да го прави ПУБЛИЧНО !!??

    Чака путинска окупация ли, на България ?

    -1795

    14

    AlexT

    28.06 2024 в 14:19

    Един к..н от хасковските села НЕ ПРИЗНАВА РЕШЕНИЯ на Народното събрание и произтичащите от тях- решения на Министерския съвет ! !! Ние сме Парламентарна република, а не северна корея или русия ! ..

    Кога ДСБ и ПП ще поискат ИМПИЙЧМЪНТ на радев ?? И няма никакво значение , дали ще мине с мнозинство в НС ! Писах го и преди година- две !!

    ВАЖНОТО е , че ВСИЧКИ агенции по света ще НАПИШАТ, информират за ТОЗИ ИМПИЙЧМЪН в България !! Ще стане общоизвестно на света, че един к..н продължава да налага и защитава путинските намерения , желания, ‘’предложения за мир’’ и ЕДНОВРЕМЕННО С ТОВА – НАРУШАВА , не ипълнява РЕШЕНИЯ на Народното събрание на Републиката, член на ЕС и НАТО !!
    Този к..н, самозабравил се , трябва да ОТГОВАРЯ за НЕизпълнение на РЕШЕНИЯ на Народното събрание !!!

    ВАЖНО Е, и че тези тези , твърдения, ''разсъждения' на радев-ци, НЕ СА ПОЗИЦИЯТА на Република България и НЕ се споделят от мнозинството от гражданите в България ..

    ТОВА НЕ Е ОФИЦИАЛНАТА ПОЗИЦИЯ на СТРАНАТА ни ! Един

    2405

    13

    Козон

    28.06 2024 в 00:41

    И слава Богу! Kypoeдовският резидент няма място на среща на НАТО.

    2550

    11

    alfakentavur

    27.06 2024 в 23:14

    Къде е "геният", който твърдеше, че това е среща на военни?

    1246

    10

    БотоксПутю

    27.06 2024 в 23:14

    "От първия ден на войната в Украйна държавният глава остро осъжда руската агресия. ......"
    Ама Крим бил руски?
    Станахме за резил с тази държавна глава. Как можахме и да я преизберем? Бах ти главата, била тя и държавна.

    705

    9

    Kalki

    27.06 2024 в 22:46

    Радев отново в открита конфронтация и с пропутинска позиция. Жалко, имах по-добро мнение за нвго.

    800

    8

    Уморен е от гмуркането

    210

    7

    Telluris Malus

    27.06 2024 в 19:45

    Много интересно, не е ли добра новина факта, че Хвърчилков няма да води делегацията за срещата на НАТО.

    210

    6

    Telluris Malus

    27.06 2024 в 19:11

    Една добра новина.
     
    X

    Цветан Цветанов за Брендо, Алексей Петров и Бойко Борисов