Президентът отказа да назначи човек на Бареков в ЦИК

OFFNews 11 август 2014 в 16:19 2827 6

Президентът Росен Плевнелиев няма да назначи предложения от "България без цензура" кандидат за член на ЦИК. 

Това стана след заседание на Правния съвет при държавния глава. На базата на изложените от съвета аргументи президентът няма да издаде указ за допълване състава на ЦИК. Според правистите в президентството в текстовете на Изборния кодекс няма ясно разписани ред и процедура, по които да се допълва съставът на ЦИК. Тези текстове били противоречиви и взаимно изключващи се.

Юристите в Правния съвет се обединиха около мнението, че в новоизбраното 43-то Народно събрание трябва да бъдат положени усилия за подобряване на изборното законодателство, се казва в съобщение от прессекретариата на президента.

"Прави се опит с помощта на институциите „България без цензура“ служебно да бъде отстранена от участие в контрола на изборния процес.

Президентската институция беше подложена на масиран натиск от две партии - ГЕРБ и БСП, за да не включи представител на ББЦ в Централната избирателна комисия. След 2001 г., когато съдът беше използван за служебно отстраняване на една партия, сега политическите сили използват една институция да отстрани по служебен път основния противник на статуквото", коментираха от ББЦ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови