Президентът на Индия дойде, ще открие паметника на Махатма Ганди с Румен Радев

OFFNews 04 септември 2018 в 14:34 4424 0

Президентът на Република Индия Рам Натх Ковинд ще бъде на държавно посещение у нас по покана на президента Румен Радев от днес до 6 септември. Той ще бъде придружаван от съпругата си Савита Ковинд.

Перспективите за активизиране на политическия диалог, двустранното търговско-икономическо и инвестиционно сътрудничество и културния и образователен обмен се очаква да бъдат във фокуса на срещата на двамата президенти, съобщиха от Дондуков 2. 

Утре от 10.00 часа на площад „Св. Ал. Невски“ ще се състои церемонията по официалното посрещане на президента Ковинд и водената от него делегация. От 10.25 часа двете президентски двойки ще разговарят на „Дондуков“ 2, след което президентите Радев и Ковинд ще проведат среща „на четири очи“. От 10.50 часа ще започнат пленарните разговори между официалните делегации на България и Индия.

В 11.35 часа в присъствието на двамата президенти в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 ще бъдат подписани двустранни документи - Програма за сътрудничество в областта на науката и технологиите за периода 2018-2021 г.“, Меморандум за сътрудничество в областта на туризма и Меморандум за разбирателство между Индийския съвет за културни отношения и СУ „Св. Климент Охридски“ за гост-преподавател по хинди.

Президентите Радев и Ковинд ще направят съвместни изявления за медиите от 11.45 часа.

От 15.30 ч. индийският държавен глава Рам Натх Ковинд ще изнесе лекция в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ на тема „Образованието като инструмент на промяна и общ просперитет“.

В 16.30 часа двамата президенти ще закрият Българо-индийски бизнес-форум, който се състои в столичния „София хотел Балкан“.

На 6 септември президентите на България и Индия ще открият в София паметник на легендарния водач на индийското движение за независимост Махатма Ганди. Церемонията ще започне от 11.00 часа в Южния парк в столицата.

В рамките на визитата си в България държавният глава на Индия Рам Натх Ковинд ще проведе среща с министър-председателя Бойко Борисов. Двете президентски двойки ще посетят Националния исторически музей.

Официалната делегация, водена от индийския президент, включва министърът на земеделието и селското стопанство Паршотам Рупала, членове на парламента на Република Индия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!