Президентът на Индия идва у нас, паметник на Махатма Ганди го чака под условие

Козичката на индийския "баща на нацията" на конференция в Лондон, Чърчил го наричал "полугол факир"

Юлиана Ончева 12 август 2018 в 08:09 4471 0

Президентът на Индия Рам Нат Ковинд идва у нас в началото на септември, акцент в програмата му е откриване на паметник на Махатма Ганди в Южния парк. Паметник обаче още няма, а СОС одобри на последното си заседание поставянето му под условие. 

Инициативният комитет от сдружение "Приятели на Индия", в който е легендарната преди години журналистка от БНТ Даниела Кънева, стои зад проекта, внесен в комисията по култура на Столичния общински съвет на 23 юли. И отложен - първия път защото нито вносителите на доклада Мита Георгиева и Иветка Петрова, нито експертът, присъствал на заседанието, знаеха какви са размерите на скулптурата, къде точно се предлага да бъде поставена тя и поради фактът, че няма надпис или табела, обясняващи чий е паметникът. През септември идва делегация от Индия, затова бързахме да внесем предложението, обясни Георгиева. Председателят на комисията Малина Едрева обаче отсече, че по-важно е какво ще кажат не гостите от Индия, а хората, които се разхождат в Южния парк, и поиска за следващото заседание на комисията на 10 септември да присъства и представител на художествения съвет, одобрил скулптурата. 

Последва извънредно заседание на комисията привечер, на който вече присъстваха освен Даниела Кънева и скулпторът Иван Русев, посланикът на Индия у нас Пуджа Капур. Именно тя съобщи на съветниците, че президентът Рам Нат Ковинд ще идва в България. Индийският президент по време на мандата си има право да посети само веднъж дадена страна, не е като нашите политици, подчерта Кънева. 

Двете дами помолиха съветниците да бъдат "по-гъвкави", заради сложната ситуация. Тази година се навършват 70 години от смъртта на Махатма Ганди, светът вече чества и 150 години от рождението му, подчерта посланик Капур. 

Така се стигна до подкрепата на проекта в СОС, но под условие, за да бъдат изпълнени всички необходими процедури от Инициативния комитет. Както и за да се изработи паметникът, който скулптурът Иван Русев предоставя като дарение. 

Ако ИК се справи с изискванията монументът ще бъде разположен в зелената площ на Южен парк - трета част, откъм ул. "Бяла черква". Той е от камък и бронз и изобразява явяването на Ганди пред британския парламент с козичката му. 

Текстът ще бъде гравиран върху месингова табела с размери 30х80 см и ще бъде разположен в предната скосена част на фундамента. 

Кой е Махатма Ганди 

Махатма Ганди е индийски адвокат, политик, пацифист, борец за човешка свобода и духовен водач на индийското движение за независимост, което довежда през 1947 г. до края на британското владичество в страната. Наречен е още „Баща на нацията". Ганди получава международна известност със своята концепция за ненасилствени протести за постигане на политически цели. 

Чърчил го нарекъл "полугол факир" 

Бронзова фигура на Махатма Ганди беше преди 3 години в центъра на Лондон, на площада срещу британския парламент. Тя заема мястото си сред статуите на Уинстън Чърчил, Нелсън Мандела и Ейбрахам Линкълн. 

През 1931 година Чърчил нарича основателя на движението на гражданско неподчинение "полугол факир" и предлага Ганди да бъде "стъпкан от огромен слон", за да бъде наказан за дейността му срещу британското колониално присъствие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!