Президентът и правителството във война кой саботира инициативата 'Три морета'

OFFNews 21 октомври 2020 в 19:08 4295 1

Президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов и правителството влязоха в нова фаза от войната между институциите. Този път поводът е инициативата "Три морета", на която присъства държавният глава. Няколко часа след събитието започна задочен спор кой саботира срещата. 

Четири пъти правителството отказа да бъде проведена среща на върха за инициативата "Три морета". Това става ясно от позиция на Румен Радев в отговор на днешното уверение от министър-председателя, че е направено "абсолютно всичко, което България трябваше да направи от страна на правителството за инициативата "Три морета". 

В края на м.г. президентът е декларирал готовност да бъде домакин на срещата през 2021 г., посочват от прессекретариата на "Дондуков" 2. И изброяват: 

На 26.02.2020 г. при посещение в чужбина Борисов се разграничава от идеята за създаването на Инвестиционен фонд в рамките на ИТМ и подчертава, че България вече прави важните за регионалната свързаност проекти със собствени пари. Премиерът публично се е разграничил от тази позиция в края на август т.г. след проведени международни срещи в Блед, заявява още Радев.

На 23 юни представител на българското Министерство на външните работи изразява резерви пред акредитиран в страната ни дипломат, че България може да бъде домакин на ИТМ през 2021 г., въпреки заявеното желание за това от президентската институция.

В рамките на видеоконферентна връзка на министрите на външните работи на ИТМ на 30 юни т.г., българският представител заявява, че правителството на България счита за целесъобразно страната ни да не провежда домакинство на инициативата през 2021 г.

На 11 септември т.г. Радев е провел среща с посланиците у нас на 12-те държави, които участват в инициативата. На срещата президентът е представил идеите си за работа по българското домакинство на „Три морета“ през 2021 г., която да се утвърждава като инструмент за социално и икономическо сближаване в Европа. В същия ден на среща с дипломатическите представители министърът на външните работи подчертава, че България е готова да подкрепи продължаване на естонското домакинството и през 2021 г., за което Естония вече е заявила своите амбиции. Външният министър предлага отлагане на българското домакинство на инициативата.

При подготовката на съвместната декларация българското Министерство на външните работи изпраща становище до ресорните министерства на страните-участнички, в което се предлага „отпадане на последния параграф от съвместното изявление относно българското домакинство на срещата на високо равнище на ИТМ през 2021 г.“.

На 16 октомври, в самото навечерие на посещението на президента Румен Радев в Талин, в президентската институция е получено електронно писмо от представител на МВнР, в което се заявява, че няма промяна в становището на външнополитическото ни ведомство, което е за отлагане на българското домакинство и удължаване на естонското през 2021 г.

Съпротивата на правителството срещу българското домакинство на президентската инициатива „Три морета“ през 2021 г. продължава до самата церемонията по предаване на флага на домакинството на президента в Талин. 

Час след съобщението на президентството от МВнР обявиха, че правителството е искало отлагане на домакинството заради изборите догодина. 

"Българското правителство многократно е изразявало позицията, че не би било целесъобразно председателството на инициативата "Трите морета" да поеме от България през 2021 година, а е по-добре то да се отложи през 2022 г". Причината за това е, че догодина предстоят избори за Народно събрание и за държавен глава и в тази напрегната обстановка изпълнителната власт трудно би организирала добре събитията от тази инициатива", посочват от ведомството.

Председателството включва не само среща на върха с държавни глави, а редица срещи в различни министерски и бизнес формати, в които се реализира политиката на държавите членки по изпълнение на основните цели. Всъщност ролята на президента в тази инициатива е повече фасадна, а истинската работа по нея се поема от министерствата, добавят от външното ни министерство.

Оттам пишат още, че правителството вече е поело ангажимент да организира това председателство:

"Вицепремиерът Екатерина Захариева бе определена за национален координатор и е в процес създаване на координационен съвет от заинтересованите министерства за организиране на инициативите. Правителството вече прие решение за участие на страна в инвестиционния фонд на "Трите морета" за 20 млн. евро с конкретни проекти, в които са ангажирани редица министерства. С президента Радев в Естония бе командирован специално назначен посланик за специални поръчения за "Трите морета".

Тъй като националният интерес изисква извън България институциите да работят в синхрон, "от уважение към президентската институция ще спестим информация за срещите на представители на МВнР с президента и членове на неговия екип и какви искания са били поставяни на тях".

Въпреки че президентът Радев нарича законно избраното българско правителство "Мутри", то е готово да организира и проведе председателството на "Трите морета", чието лице ще бъде българският президент, добавят още от външното министерство.

Правителствената пресслужба също не закъсня с обясненията, в които се твърди, че премиерът Борисов в нито едно свое публично изявление не е изразявал негативно отношение спрямо инициативата. "В посоченото изказване на министър-председателя от 26 февруари 2020 г. Борисов изтъква активността на българската държава с реални действия в интерес на „Три морета". Подкрепата на премиера Борисов е последователна и именно в тази посока е и решението на правителството България да участва с 20 милиона евро в Инвестиционния фонд към инициативата „Три морета".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

705

1

order

22.10 2020 в 07:02

И пак....
Зайо бяга в гората та се къса. Спира го мечока и го пита защо бяга.
- Ами долу едни режат, който има 3 та*шака, отговаря Зайо....
Е ти защо бягаш нали имаш два та*шака, казва Мечо...
- Абе остави те първо ги режат пък после ги броят, отговаря Зайо.
Та и при Президента първо ПОЛИТИЧЕСКА КАРАНТИНА и активно мероприятие на бай ТУЛУП и ШАЙКА пък после Президента да доказва, че не е заразен!!!!!