Президентът: Демокрацията е в отстъпление

ОFFNews Последна промяна на 10 ноември 2017 в 22:06 6974 5

Снимка Сергей Антонов / ОFFNews

Възприех с надежда промените след 10 ноември 1989 г. Разочарованието на хората 28 г. по-късно обаче поставя демокрацията в отстъпление, заяви в интервю за "Панорама" по БНТ президентът Румен Радев.

На 10 ноември 1989 г. бях лейтенант в авиобаза "Равнец". Спомням си, че имахме нощни полети и в една от паузите моят командир тогава майор Стефан Дошев ме дръпна настрани и ми каза „Знаеш ли, че свалиха Тодор Живков“. Нямах никаква възможност да осмисля тази новина, защото имахме сложни задачи, които изискваха пълна концентрация“, разказа спомените си от този ден преди 28 г. президентът.

"Аз бях като всички млади хора, които имаха големи очаквания за една по-добра България. 28 г. по-късно имам усещането, че повечето от българите още искат промяна, която да премахне недъзите на Прехода – грабителство, корупция, бедност, липса на законност, липса на усещане за справедливост", допълни той.

Според него "цяла парламентарна комисия е употребена за очерняне на президентското име, но авторите на тази кампания явно подценяват българските граждани. Аз следвам своето кредо, с което влязох в политиката преди година. Суверенитет, сигурност, законност, справедливост, антикорупция", каза Радев. По думите му има война срещу президентската институция.

Пред БНТ Радев коментира и предложението на управляващите престъпленията, свързани с приватизацията, да бъдат привързани към най-продължителната давност - 55 години.

"С това те нанасят удар по собственото си предложение за закон, защото част от нарушителите на закона са в сегашния парламент. Законът, който предлагат, не може да хваща такива хора, които в момента са във властта. Този закон не може да хваща и хората, нарушили правилата при приватизацията и в момента са извън властта. По този закон и по това предложение напуснеш ли веднъж властта, вече не подаваш декларация и можеш да харчиш откраднатото на воля", заяви Радев.

"Необходимостта от наказание за престъпление по време на приватизацията е повече от очевидна и това трябва да се случи. Всички го очакваме и то отдавна. Управляващите трябва да знаят, че отговорност трябва да носят не само престъпилите закона при приватизацията, но и виновните за липсата на въздействие", допълни той.

Той коментира и действията на военните летци от миналия месец. Според него летците на Граф Игнатиево, които отказаха да летят, защото не се чувстват сигурни, са възпитани в чест и себеотдаване. "Много политици не могат да ги разберат", каза Радев. 

Според него действията им не са акт на каприз и летците ни са изправени на ръба на физическото оцеляване. Той отрече да седи зад техния бунт.

По думите на президента най-големият успех на КСНС "бе, че хората от които зависи борбата с корупцията излязоха от анонимност. Това бе и най-голямата цел. Защото всички са свикнали да се крият зад колективната безотговорност на Народното събрание".

Пред телевизията президентът коментира и скандалът с изказването на говорителката на руското външно министерство, че българските евреи са спасени от съветските войски. Според него тя трябва да получи отговор от дипломат номер едно на България Екатерина Захариева. Радев бе категоричен, че оскверняването на паметници, каквото се случи с паметника на Альоша в Пловдив, е недопустимо. 

Относно поканата за посещение на страната ни на 3 март, която отправи към президента на Русия Владимир Путин, държавният глава съобщи, че тя надали ще се състои, тъй като изборите за президент на страната ще се проведат именно през март 2018 г.

Въпреки опитът за сближаване с Русия, Радев е категоричен - правилна посока на развитие на България са НАТО и ЕС.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3551

4

reKontra

11.11 2017 в 02:04

Хубаво,че си имал очаквания за по-добра България...сега имаш възможност да направиш нещо,Радев... направи го!