Пренареждаме листите, но не можем да сменим водача

Нели Чолашка 20 февруари 2014 в 16:14 3116 5

Пренареждаме листите, но не съвсем.

Избирателят ще има право да пренарежда листите с отбелязване на любим кандидат, но няма да може да промени водача на листата.

Това предвижда новият Изборен кодекс и се случи с текст, предложен от ДПС и подкрепен от БСП.

Новият текст гласи, че при липса на преференция, се счита, че гласуващият е посочил като преференция водача на листата.

Така подредените по-надолу в листите кандидати никога няма да могат да изместят водача, дори и да съберат над 7% от валидните гласове (това е прагът, за да може един кандидат да стане водач на листа).

Тъй като повечето хора няма да отбележат нищо на бюлетината, първите в бюлетините ще имат винаги много висок процент и ще си останат на първо място.

Кандидатите, които получат преференциален вот ще могат най-много да изместят втория в листите.

Станислав Иванов от ГЕРБ обвини управляващите, че се подвели хората с твърдението, че ще има преференциално гласуване.

Таско Ерменков от БСП напомни на ГЕРБ, че именно те са отменили в предишния кодекс, известен като кодексът „Фидосова" частта с мажоритарните избори, а сега плачат за тях.

"Тук 40 пъти чух "лъжа, лъжа, излъгахте". Смятахте, че сте чисти политици, които не лъжат. Това ли смятате? Жестоко се заблуждавате", отговори Йордан Цонев от ДПС.

Мотивът му е, че не може 7 или 5% от гласувалите за листата да печелят служебно победата, защото тези, които не посочват кандидат, всъщност се съгласяват с подредените от партийните централи претенденти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови