Премиерът: Ще има дипломатически отговор към посланик Митрофанова

Александра Маркарян 23 март 2022 в 14:26 5272 1

Снимка Министерски съвет

Изказвания на Н. Пр. Митрофанова накараха премиерът Петков да проведе среща с нея на 6 март. Предстои обаче и друг отговор.

Ще има дипломатически отговор, под една или друга форма, към изявленията на руския посланик. Не е приемливо по никакъв начин чужд посланик да говори от името на българския народ срещу българското правителство. 

Това заяви министър-председателят Кирил Петков след днешното правителствено заседание. Реакцията ни вече е била обсъдена на оперативно заседание на кабинета.

Какъв ще бъде отговорът ни към Н. Пр. Елеонора Митрофанова премиерът не каза, а анонсира, че обществеността ще научи, "когато мерките бъдат изпълнени".

През последните седмици първият дипломат на Руската федерация в страната ни направи редица провокативни изказвания.

Преди два дни тя заяви в интервю за "Россия 24", че "народът на България не подкрепя реториката и действията на своето правителство по отношение на специалната операция в Украйна".

Навръх националния ни празник - 3 март, тя заяви, че сме получили свободата си и сравни ситуацията в Донбас с турското робство. Тогава нарече правителството ни "проамериканско". В триминутното си видео Митрофанова говори най-вече за войната в Украйна, започната от Руската федерация на 24 февруари, в опит да оправдае руските военни действия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!