Премиерът: ЕС трябва да наложи данък върху руския газ

Много по-важно да ремонтираме и върнем в Украйна 7 танка, вместо да изпратим няколко каски, заяви Петков пред Euronews

OFFNews 26 май 2022 в 21:33 3144 10

Снимка gov.bg

Смятам, че налагането на данък върху руския газ би било много добро допълнение към плана за финансиране на Украйна, едновременно с това и агресорът ще плати част от цената. Трябва да направим това заедно, за да понижим цената на руския газ. По този начин Путин ще плати пряко за част от възстановяването на Украйна, заяви в интервю за Euronews премиерът Кирил Петков.

Искам да подчертая и че все още работим много засилено по Източния фланг, където посрещаме мигрантите [от Украйна], влизащи и в нашата страна. До момента сме приели стотици хиляди хора. Горд съм да кажа, че имаме много висок процент хора, които са влезли в страната и са решили да останат в нея. Това е безпрецедентно. Всъщност 98 процента от хората, които приеха бежански статут, са все още в страната. Отнасяме се с тях като с българските граждани. Наистина се надявам механизмът за солидарност да помогне за това, за да не поемат последствията само държавите от Източна Европа, а всички заедно. Целта е, разбира се, да осигурим качествен живот на тези хора, защото те бягат от война, и повечето от тях са жени и деца, заяви още премиерът.

Изпращането на оръжия е по-скоро политически акт. Замислихме се, че имаме заводи, които са специализирани в ремонт на руска техника. Казахме си, че е много по-важно да ремонтираме и върнем в Украйна 7 танка, например, вместо да изпратим няколко каски, жилетки или друго подобно нещо. Показахме и че чрез компромис вътре в коалицията отново можем да постигнем целта си, а тя е да окажем възможно най-голяма подкрепа на Украйна, каза Кирил Петков.

Ще се присъедини ли "Продължаваме промяната" към групата на европейските либерали? 

Петков ще присъства на срещата на политическите лидери на групата "Обнови Европа" в понеделник, а това се възприема като знак, че неговата партия "Продължаваме промяната" се готви да се присъедини към европейските либерали.

Много се радвам, че съм поканен на тази първа среща. Мисля, че има прекрасни хора в това политическо семейство. Това, което бих искал да повдигна като въпрос, а и мисля, че е хубава тема за всяко едно политическо семейство в Европа, е следното: Трябва да създадем много висок стандарт на върховенството на закона, както и антикорупционни механизми. С други думи: това, с което се срещам в България, може да бъде разгърнато на европейско ниво. Когато говорим в Брюксел за политически семейства, трябва да имаме възможно най-висок стандарт за членство. Тоест всички политически партии трябва да спазват най-високите стандарти на национално ниво и да налагат този стандарт и в Брюксел. Ако член на дадено политическо семейство не спазва този стандарт, то той не трябва да бъде толериран. Не ми харесва идеята да се правят компромиси на локално ниво - с цел получаване на подкрепа в Брюксел. Този тип връзки трябва да бъдат отрязани. Трябва да повишим моралния стандарт в политическите семейства. И аз много се радвам, че приятелите ми и хората, с които ще се срещна, имат същите виждания, заяви пред Euronews Кирил Петков.

До момента сме били поканени само на тази среща. Бих искал да има много ясни стандарти и принципи около темата, за която току що говорих, и тогава да взема крайното решение. Мисля, че това е благоприятно не само за моята партия или България, но за европейските семейства. Очаквам с нетърпение да се срещна с приятелите си, президента Макрон, разбира се, министър-председателя Рюте, говорих с тях в частни разговори, така че, да, нямам търпение да се видим, каза още Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

960

10

Desiange

27.05 2022 в 08:01

Тоя се оказа много глупав и заблуден човек! Явно и в Харвард нивото е като във Варненския свободен.

2073

7

Johnny B Goode

27.05 2022 в 02:50

Ооо, имаме реинкарнация на незабравимата Сашка, този път с номер 5.

"...ще си спомням за теб дори и под новото име"

2073

4

Johnny B Goode

26.05 2022 в 22:59

Ей, много ги мразя Американците за това, че дадоха интернет и трибуна да си показват простотиите редки л@йна като този отдолу.
По-рано само на селския мегдан им минаваха номерата.