Премиерът: Българският народ е гневен с основание. Време е всеки от нас да поеме своята отговорност

Кристина Минчева 02 август 2023 в 11:11 2059 0

Николай Денков

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Министър-председателят Николай Денков

Премиерът Николай Денков осъди проявите на насилие и призова министрите на правосъдието, на вътрешните работи, на труда и социалната политика и на образованието и науката да проверят какво не работи в техните системи и да предложат промени, които да засягат и други институции, а не само правителството. Денков отправи исканията си по време на редовното заседание на Министерски съвет тази сутрин в контекста на садистичното нападение над 18-годишната Дебора от Стара Загора, обезобразена с макетно ножче от бившия си приятел - охранител и рецидивист, и последвалата вълна на обществено недоволство.

"Време е всеки от нас да поеме своята отговорност, за да пресечем агресията и болката в нашия живот", коментира още министър-председателят, като добави, че българският народ е гневен  с основание, защото сме свидетели на поредното садистично действие, което е останало незабелязано от правосъдната система.

Денков се обърна и към силите на реда с призив да използват сила тогава и само тогава, когато е необходимо, а през останалото време да работят със силата на доброто.

Премиерът поиска от народните представители да приемат закони, които "защитават жертвите, и не оставят вратички за измъкване на насилниците", а от прокурорите и съдиите Денков очаква да използват правомощията си, за да защитават жертвите, а не насилниците.

Той се обърна и към медиите и популярните личности в социалните мрежи, като посочи, че те могат да бъдат пример и да рекламират доброто, а не насилието. 

"Колеги политици, нямаме право да се възмущаваме от проявите на насилие, ако ние самите публично се държим като агресивни насилници. За жалост това се случва много често. Нека и ние дадем положителния пример, който се очаква от нас", завърши изявлението си Николай Денков. 

Драстичният старозагорски случай и вълната от протести провокираха депутатите да прекратят ваканцията си и да се върнат на работа, за да приемат законови промени срещу домашното насилие, които да осигурят защита и възмездие за потърпевши като Дебора. Случаят ги "подсети", че домашно насилие има не само в семействата или при двойките, живеещи на семейни начала.

Вчера ДПС, ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС внесоха съвместно два законопроекта за промени в НК и в ЗЗДН. И двата законопроекта бяха реформирани непосредствено преди депутатите да излязат в почивка. 

Председателят на Народното събрание Росен Желязков свика извънредно пленарно заседание в понеделник, когато ще се разглеждат както двата законопроекта, така и наложеното президентско вето върху Закона за съдебната власт. Утре ще има извънредно заседание на правната комисия, а в понеделник - на здравната, когато ще се проведат изслушвания във връзка със случая на Дебора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!