Предупреждение за изключване: Да, България наказа Мустафа Емин

OFFNews 18 септември 2023 в 16:32 2246 2

Мустафа Емин

Снимка Личен архив

Мустафа Емин

Националната контролна комисия на "Да, България" наложи наказание "предупреждение за изключване" на Мустафа Емин - бивш съветник на министъра на отбраната Тодор Тагарев, заради случая в "Пирогов" в края на август.

За станалото на 28 август се разбра след публикация на една от медицинските сестри в болницата. Тогава тя разказа, че Емин вдигнал скандал и искал да изведат дете от шокова зала, за да прегледат неговото. Последва реакция от "Да, България", откъдето обявиха, че не толерират каквито и да било прояви на арогантно поведение и злоупотреба с властови позиции, а от военното министерство заявиха, че проверяват случая. 

"Всяка форма на агресия е недопустима, пречи на нормалния ритъм на работа и е в ущърб както на пациентите, така и на медицинските екипи. Тъжно е когато публични лица дават лош пример с агресивно отношение и неуважение към медицинското съсловие и структури, се казва в изявление от лечебното заведение", написаха пък от "Пирогов" тогава.

Самият Емин обясни, че е възможно да е бил емоционален, но отрече да е искал детето му да заеме мястото на друго в шоковата зала на болницата или да е парадирал с положението си.

Проверка в болницата установи, че няма нарушения на медиците по случая с вече бившия министерски съветник. В крайна сметка седмица след случилото се Мустафа Емин подаде оставка

От "Да, България" съобщават, че решението за налагане на наказание "предупреждение за изключване" е взето единодушно "след обстойно и задълбочено проучване на фактите около събитията, изследване на докладите на медицинските лица, преглеждане на видеозаписите от болницата и изслушване на Мустафа Емин, който предостави обстойни обяснения за действията си във вечерта на 28 август".

При разглеждането на случая от партията намират, че има нарушение, произтичащо от неоправданото споменаване от страна на Емин за съществуването на лични връзки с други институции.

"Последващото поведение на Мустафа Емин показва липса на осъзнаване на укоримостта на позоваването на лични връзки и на отрицателните последици от това не само за него лично, но и за организациите, които представлява и с които е свързан. Неговият фокус остава върху твърденията в публичното пространство, че е изискал неговото дете да бъде прието с приоритет (факт, който не се потвърждава категорично от събраните доказателства), а не върху позоваването на лични връзки. НКК намира това за утежняващо отговорността обстоятелство", пишат от Националната контролна комисия.

Членовете на НКК са единодушни, че:

  • направените от Мустафа Емин пред служители на болницата референции към връзките му с изпълнителната власт представляват нарушение на заложената в Устава цел на партия “Да, България” за институционално укрепване вместо политически произвол;
  • поведението на Мустафа Емин в болницата и приносът му към поддържане на случката във фокуса на общественото внимание са допринесли за уронване на престижа на организацията в съчетание с огромното медийно внимание и разразилите се спорове в социалните мрежи, почиващи на частична информация или предположения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки