Предсрочните избори може да са най-рано на 26 март догодина

OFFNews 15 ноември 2016 в 18:21 5387 3

Предсрочните парламентарни избори ще са най-рано на 26 март 2017 г., обясниха конституционалисти през БНР. 

Според тях по Конституция предсрочните избори може да насрочи Румен Радев, след като встъпи в длъжност на 22 януари. 

Президентът Росен Плевнелиев попита вчера Конституционния съд дали може да насрочи изборите в последните три месеца от мандата си, като се има предвид, че през това време държавният глава не може да разпусне Народното събрание.

Източниците на БНР обясняват, че това категорично не може да се случи, защото указът за насрочване на предсрочни избори е обвързан с разпускането на Народното събрание. Според Конституцията Плевнелиев може да назначи служебно правителство, но Румен Радев ще трябва да довърши процедурата и да насрочи избори.

Така ако Радев подпише указа за разпускането на парламента още в деня на встъпването в длъжност - 22 януари, първата неделя след необходимия двумесечен срок е 26 март. 

До издаването на указа за разпускане на Народното събрание, то ще работи в нормален режим, макар и със служебно правителство.

Плевнелиев се обърна към Конституционния съд заради противоречивото тълкуване на Конституцията по отношение на това какво е неговото задължение в този случай. 

Първата теза е, че през последните три месеца от мандата си президентът не може да разпусне Народното събрание и не може да насрочи нови избори, а в неговата компетентност е само да назначи служебно правителство.

Втората теза е, че през последните три месеца от мандата си държавният глава не може да разпуска Народното събрание, но назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок.

Конституционният съд ще трябва да се произнесе по този въпрос. 

Определеният съдия докладчик по делото е проф. Цанка Цанкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

2

Victimized

15.11 2016 в 21:31

Ето така се подава оставка момчета, честито !

25665

1

Victimized

15.11 2016 в 21:31

Ето така се подава оставка момчета, честито !
 
X

Да помогнем на украинските деца!