Председателят на КЗЛД: Ще има санкция за НАП и тя няма да е малка

OFFNews 21 юли 2019 в 10:52 4765 2

Със сигурност ще има санкции за НАП, тя няма да бъде малка. Това заяви в председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов в предаването „Събуди се” на Нова телевизия.

По думите му ще се вземе предвид и фактът, че в базата на приходната агенция е имало „взломно влизане”. „Фирмите и публичните организации трябва да се събудят. Те не живеят сами в дигиталния свят. От 2006 до 2019 година много малко е направено за защита на информацията, която се обработва. Особено публичните органи, те по закон трябва да обработват тези данни и да ги защитават. И трябваше да стане тази брутална кражба, за да се разбере, че в България трябва да се полагат усилия за обработване на тези лични данни”, коментира Караджов.

„Големият проблем е, че тези данни са взети от националната база на НАП. Касаят почти всички българи. Те не могат да бъдат заличени, дори и КЗЛД да направи такива предписания”, обясни още шефът на комисията.

По думите му не е възможно с изтеклите данни на хората да се теглят бързи кредити или да се извършват банкови операции, ако тези институции работят по правилата. Венцислав Караджов заяви, че проверката в НАП ще продължи максимум месец. Тя ще започне в понеделник. Той е категоричен, че дори да е имало тестове на системите за сигурност, то те не са били достатъчни. Не са спазвани и препоръки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

22.07 2019 в 01:24

По пари, санкцията за вас не трябва да е голяма.
Левче за сапун, два лева за въже. Клоните в гората са безплатни.
Направете услуга на населението - идете си!

20696

1

Новак

21.07 2019 в 22:02

Комисията дали е била уведомена в 72 часов срок?
Ако не са - по какви причини?
Много би ми било интересно да видя и как са описали възможните последици.
Според регулацията НАП са длъжни да уведомят всички потърпевши без закъснение - не знам това да е направено.
Както и с Търговския регистър, сега ще изкарат виновен системния администратор или друго техническо лице, които в този случай са по-скоро потърпевши от тъпотията на гербераската управляваща сган.
Тези проблеми не са технически, това са чисто организационни недомислия, а за тях отговорност носи баш Тъпанара на държавата.