Предкризисното щедро раздаване на пари продължава: минимална заплата за семейства с деца до 14 г.

OFFNews Последна промяна на 12 август 2020 в 15:28 80039 7

Предкризисното щедро раздаване на пари в държавата продължава.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че семействата с деца до 14 години ще получават месечно по една минимална заплата.

"Подкрепяме семействата с деца до 14 години, като им осигуряваме право на месечна целева помощ по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка.

Помощта ще е в размер на една минимална работна заплата. На нея ще могат да разчитат родителите, които не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност за платен годишен отпуск. За прилагането на новата мярка за справяне с последиците от COVID-19 осигуряваме по 20 милиона лева на месец. Във времена на безпрецедентно изпитание като пандемията от коронавируса това е добро решение за работещите родители", написа премиерът във Фейсбук и публикува видео от днешното правителствено заседание, проведено неприсъствено:

Това видео беше пуснато преди два часа, заедно с още три клипа, но без разяснението за новата мярка за семействата с деца до 14-години. Впоследствие текстът бе коригиран, за да може последователите на премиера да разберат за нея. А къде ще отидат останалите милиони, с чието отпускане днес се похвали премиерът вижте тук.

В правителственото прессъобщение относно решението се уточнява, че семейство ще има право на помощта в случай, че двамата или единият от работещите родители не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност да ползват платен отпуск. Същото право ще имат и родители, които отглеждат сами децата си.

Промяната е направена с изменение в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане.

За новата мярка за преодоляване на последиците от COVID ще отидат 85 млн. лв.

За семейства с едно дете размерът на месечната помощ ще е равен на минималната работна заплата – 610 лв. до края на 2020 г. За семейства с две и повече деца помощта ще е 150 на сто от минималната заплата или 915 лв. до края на 2020 г. Тя ще се отпуска в случай, че децата се обучават дистанционно в електронна среда или не посещават детски ясли и детски градини, както и предучилищни групи поради въведените ограничения за борба с пандемията от коронавируса.

Право на новата помощ ще имат и семействата, в които двамата или единият от родителите са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или в случай, че размерът на обезщетението е по-малък от минималната заплата. Месечна помощ ще могат да получат и семейства, в които двамата или единият от родителите се самоосигуряват, но не могат да работят поради въведените ограничения във връзка с извънредното положение или извънредната епидемична обстановка. За отпускане на помощта средномесечният доход на член от семейството за месеца, предхождащ подаването на заявлението-декларация, следва да бъде по-нисък или равен на размера на месечната минимална работна заплата, определена за страната (610 лв. за 2020 г.).

Месечната помощ ще се отпуска и на семейства на роднини и/или близки и приемни семейства, в които има настанени деца, спрямо които е предприета временна мярка за закрила по Закона за закрила на детето, ако семействата отговарят и на другите условия за отпускане на помощта.

Този пореден сериозен харч идва на фона на "заплахата" от самия премиер, че ни чака много тежка зима, че тепърва ще ни удари икономическа криза заради коронавирусната пандемия. Този бе един от аргументите му да не подава оставка въпреки едномесечните вече протести - че нямало друг толкова подготвен човек, който да прекара държавата през тези "иглени уши".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3215

7

tough

13.08 2020 в 07:50

Трябваше да започнете с това, че парите са само за родители с доход под 610 лв.

5325

6

Trabajo

12.08 2020 в 22:32

ако някой си направи труда да прочете за какъв тип смейства е достъпна тази помощ, ще разбере че става дума за купуване на "малцинствен" вот.

вместо политика за издигане, образование, работни места и т.н. - поредният стимул големи групи хора нито да работят, нито да пращат децата си на училище.
а ако работят - да остават в нелегалната икономика.

престъпници стимулират други да остават престъпници.

1097

5

Котарак

12.08 2020 в 19:24

А бе, майчицата ви мила да цункам, вие насита нямате ли бе! По страшни сте от африканските скакалци. След вас и камъни не остават.

14766

4

order

12.08 2020 в 18:52

Борисов в Топ 80 на най-богатите в света? Как ще харчат гепените милиарди - това им е проблем.....
https://mobile.frognews.bg/

Пази БОЖЕ от:
Неканен гост, гнил мост и от човек прост на голем пост!!!!!!
ОСТАВКА на бай ТУЛУП и ИНСТРУМЕНТА каскет Каренин, СЪД и затвор!!!

2091

3

Prinz Oigen

12.08 2020 в 16:53

тиквьо, Ще ти взема кирливите пари и ПАК ЩЕ ТЕ СВАЛЯ!
ВРЕМЕТО ТИ ИЗТЕЧЕ!!!

8011

2

kokoten

12.08 2020 в 16:49

Мутрата раздава пари за да получи някакъв комфорт.Колко тъпо и прозрачно....трябва да се засрамим,че такъв човек е начело на държавата....

900

1

nrb

12.08 2020 в 16:48

Този пореден сериозен харч идва на фона на "заплахата" от самия премиер, че ни чака много тежка зима, че тепърва ще ни удари икономическа криза заради коронавирусната пандемия.
- T.e. да не им отпуска пари сега, а да ги изчака да почнат да гладуват и да мръзнат. И да са по-зле подготвени за зимата.