Борисов във Фейсбук акция - хвали се колко много пари е раздал

Оборудваме кабинетите в училищата с най-доброто, за да може младите, като ги обучиме добре, да излязат на протест - казва премиерът

OFFNews 12 август 2020 в 13:20 8585 3

В серия от видеоклипове във Фейсбук премиерът Бойко Борисов се хвали колко много пари от хазната дава правителството за образование, здравеопазване и за социални мерки.

Решенията са взети днес от Министерския съвет на редовното му заседание, което не се провежда в обсажданата от месец от протестиращи сграда на правителството на "Дондуков". Видеата показват премиера сам пред компютър, чрез който общува с министрите.

"Днес взехме решения в подкрепа на българските ученици, студенти, на младите семейства и работещите хора.

Поехме и изпълняваме ангажимент си за обновяване и модернизиране на кабинетите по математика и природни науки в 160 училища в България. За да се учат нашите деца в модерни класни стаи и във възможно най-добрите условия, с колегите ми от Министерския съвет днес отпуснахме по бюджетите на общините 16 586 976 лв.

Средствата са за реализирането на дейности по национална програма. Тя е насочена към училища с иновативни практики и за развитие на иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии и математиката." - гласи текстът към първото видео от преди час.

Чрез видеото Борисов отправя хаплива забележка към младите хора. "160 училища, така, както поехме ангажимент, за природни, математически науки, иновации, техника. Да им оборудваме кабинети, съответно, с най-доброто, за да може младите хора, децата, учениците след това, като ги обучиме добре, да излезнат на протест", казва той.

Втората хвалба отново е свързано с работата на образователното министерство:

"Важна подкрепа оказваме и на нашите студенти. Отпуснахме до 100 милиона лева за подобряване на материалната база в студентските общежития и за стипендии.
От години с действията ни показваме, че образованието е дългосрочен и неотменен приоритет за правителството. Това правим и днес. Защото именно образованието и науката са в основния арсенал от средства за справянето с всички предизвикателства в днешния ден".

Третото е в сферата на здравеопазването, а встъпителният текст гласи:

"Всеки ден работим за още по-добрите и модерни здравни грижи в болниците за българските пациенти. С нови 42 високопроходими линейки с животоспасяващо оборудване ще бъде подсилена системата на Спешната помощ. С 2,4 милиона лева осигуряваме свръхмодерна мултифункционална апаратура за травматологията на „Пирогов“, която ще облекчи работата на лекарите и ще им даде възможност за по-бърза и още по-качествена диагностика.

Подкрепа от 2 милиона лева получава и „Майчин дом“ за роботизираната система „Да Винчи“ за безкръвни хирургични интервенции.

Отпускаме и 8,66 милиона лева за подсилване на инфекциозните звена във военните болници в София и Сливен, както и за закупване на важна медицинска апаратура.

С всички тези действия надграждаме здравната система. Това са важни решения в полза на всички български граждани".

Четвъртото и последно засега касае социалната политика и помощите:

"Подкрепяме семействата с деца до 14 години като им осигуряваме право на месечна целева помощ по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка.

Помощта ще е в размер на една минимална работна заплата. На нея ще могат да разчитат родителите, които не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност за платен годишен отпуск. За прилагането на новата мярка за справяне с последиците от COVID-19 осигуряваме по 20 милиона лева на месец. Във времена на безпрецедентно изпитание като пандемията от коронавируса това е добро решение за работещите родители", пише в официалния профил на премиера, чиято оставка се иска от протестиращи вече 35-и ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3214

3

rubisco

12.08 2020 в 17:59

"обновяване и модернизиране на кабинетите по математика и природни науки" Ха ! И преди баце математиката и природните науки бяха силни в България, дори много по силни,но след баце не остана никакъв шанс за реализация с тях в България. Действително, ликвидацията на индустрията започна преди него, но по време на неговото "управление" , дори в науката не остана шанс за реализация. Тиквениците дори искаха да закрият БАН със над 120години история, а бутафорния и снобарски техпарк беше направен за усвояване на комисионни от мафията. Досущ като "световно известния бг Лувър" - пари за бетон, комисионни и кражби за сметка на заплатите и бъдещето на цвета на една нация - интелектуалците !

3811

2

Toni2019

12.08 2020 в 13:28

Кои са тези НИЕ които образоват децата - ти ли бе Еднокнижен? Ти ли спечели тези пари, че си приписваш заслугите за раздаването им? Какво се случва после с тези пари ЗАЩО НЯМА ОТЧЕТНОСТ?

3767

1

Име на профила

12.08 2020 в 13:26

Да видим... 16 586 976 лв. / 160 кабинета = 103 668.60 лв. на кабинет.

С други думи министъра ще си хване 25%, после регионалния инспекторат други 20%, и т.н. и т.н. докато стигнат 20 000 - 30 000 на училище. Не на всяко училище, повече за "нашите", дето учат деца на чиновници.

От тях всяко училище ще покрие наистина належащи нужди и я останат 5 000 за кабинети по математика, я не.

Разликата между нас и Германия е, че там има примерно 5% заделени за корупция, а тук са 80%.
 
X

Да помогнем на украинските деца!