Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Предизборно: Симеонов и Марешки искат да вдигнат прага за влизане в парламента до 6%

OFFNews 05 март 2021 в 12:50 2732 0

Снимка БГНЕС

Новите коалиционни партньори Веселин Марешки и Валери Симеонов изненадващо предложиха промяна на Изборния кодекс, с което предлага увеличаване на прага за влизане в парламента от 4 на 6%. Според мотивите на проектозакона, ”чрез повишаване на този праг ще се гарантира стабилитет на законодателния орган”.

Лидерът на “Воля” Веселин Марешки дори заяви това в декларация от парламентарната трибуна от името на групата. Според него две са причините за това решение. Първо, в парламента да не попадат случайни формации, „събрани от кол и въже“. Втората причина е, че политици и социолози „се гънат“ и се опитват да обясняват колко партии били около прага.

„С вдигането на прага на 6% те няма да могат да правят фалшиви внушения и да се опитват да промиват мозъците на хората“, настоя Марешки. Той напомни, че кой да бъде представен в българския парламент решават българските граждани.

Според източници на OFFNews от управляващите партии проектът на Марешки и Симеонов няма да бъде предвижен към гласуване в пленарна зала, въпреки, че е възможно извънредно свикване на парламента в периода на предизборната кампания.

Социологическите агенции дават под 4% на коалицията на "Воля" и НФСБ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!