Преди скандала 'Ало, Банов съм': 29.9% избират ГЕРБ, 21.4% - БСП, според 'Маркет линкс'

OFFNews 31 януари 2019 в 13:13 5249 5

Добромир Живков
Добромир Живков

29.9% биха гласували за ГЕРБ на изборите за Европейски парламент, ако се провеждаха днес, 21.4% биха предпочели БСП, показват данни на "Маркет линкс", отразяващи нагласите преди избухването на скандала "Ало, Банов съм".

В Европарламента депутати биха изпратили още ДПС (7.9%), а реален шанс да излъчат един представител имат и "Демократична България" (5.1%), сочат резултатите, представени тази сутрин от Добромир Живков. Въпреки сътресенията в "Обединени патриоти" (6.7%), все още има реален потенциал тази коалиция да постигне резултат, смята той.

Изборите са през месец май, но очевидно кампанията започва и може да се види степента на мобилизация на политическите сили - у електората на ГЕРБ тя е "значително по-добра", коментира Живков.

Резултатите показват нагласите само на тези, които са заявили, че ще гласуват. "Тази уговорка е важна, защото когато ние и наши колеги даваме данни, даваме за нагласи към парламентарни избори. Затова трябва да поясним, че нагласата на българските граждани за участие в парламентарни и в избори за Европейски парламент е много различна. Знаем, че активността на вторите е много по-ниска - от около близо 48-50% на парламентарни имаме около 36%, 37%, 38% на избори за Европейски парламент. Затова конфигурацията на партийните сили е различна при избори за Европейски парламент", обясни той.

Доверието в институциите извежда Президентството на първо място с 61%. На второ, със значително по-малка подкрепа, е правителството (26%), а Народното събрание вдъхва доверие едва у 16 на сто.

"Президентството, със силната си опозиционна роля, все още успява да генерира силна подкрепа. Нека да имаме предвид обаче следното: при последния отчет, който президентът направи, цели пасажи бяха такива, които вече чуваме година, година и нещо. Така че може да очакваме в скоро време тази подкрепа да тръгне леко надолу. Няма реални действия от това опозиционно говорене. Президентът няма такива прерогативи, но това влияе върху опозиционната роля на БСП. Тоест това разфокусира електората на БСП", каза Живков.

Чувствително се е увеличил делът на песимистите у нас. Удовлетворение от развитието на страната изпитват 30% през януари 2019 г. при 40% година по-рано.

"След юни 2018 г. има изключително динамична обстановка в страната по отношение на скандали, неуспехи на изпълнителната власт. Последният беше с тол системата, тоест имаме непрекъснато обществено напрежение, което се трупа и то няма как да не се отрази", коментира социологът.

Очевидно темата, в която политиците се хвърлиха с много страст - изборът на изтребителите, е била по-скоро безинтересна на хората. На въпрос "Кой изтребител е по-добър - "Грипен" или F-16?" 28% казват единия, точно толкова - другия, а 44% признават, че след цялото ожесточено медийно говорене на президент и изпълнителна власт не могат да преценят.

Делът на тези, които не могат да формират мнение по въпроса е "твърде голям" и според Живков, който тълкува резултата с думите, че причината за това е, че за тях темата не е толкова важна.

Противопоставянето за изтребителите може би е част от политическата предизборна кампания - заявява той - и "особено в някаква степен между президента, който заяви, че би подкрепил нова политическа сила, и изпълнителната власт". И, все пак, "въпреки голямата подкрепа, която президентът оказа на "Грипен", подкрепата не е толкова голяма, което показва, че може би тази политическа акция не е толкова успешна", заключи социологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6239

5

Izoblechitel

31.01 2019 в 19:19

КАК ГЕРП ПЕЧЕЛЕ ИЗБОРИ?

-купване на цигани
-купуване на журналисти
-контролиран вот с невалидни бюлетини
-маниполации
-агитации в деня на размисъл

вижте видеото:

https://m.youtube.com/watch?v=lYeJYWk1RCE

3910

3

Georgi Gracata

31.01 2019 в 16:50

Не виждам каква разлика ще има която и от двете да спечели,нали и сега си подават топката.Въобще имали нормален българин да не разбира,че 30год. ни смятат за излъгани камилчета. Припомням на младите до 1985 се явяваха АБПФК(активни,борци,против фашизма и капитализма).Сега има десиденти и чакане му е майката поне още 11год.,,ОТ ЛЮЛКАТА ДО ГРОБА БЯЛ СВЯТ НЕ ВИЖДА РОБА"Радой Ралин.

4005

1

МАНГО

31.01 2019 в 13:32

То оставаше Р.Бъчварова да напише, че БСП води. ха-ха