Предаване на властта: Решението за 50-те лева към пенсиите предстои. За МВнР приоритет е вотът в чужбина (обновена)

OFFNews 12 май 2021 в 13:36 4037 0

"Може би съм единственият министър, който сдава властта на този, от когото я е поел." С тези думи Красимир Вълчев предаде поста министър на образованието и науката на проф. Николай Денков, когото всъщност наследи.

Професорът по физикохимия от Софийския университет за втори път е служебен министър на образованието в кабинет на Радев. Беше такъв и през 2017 г., когато служебен министър-председател бе проф. Огнян Герджиков.

Първите му думи днес бяха уверение, че държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване ще протекат така, както са били планирани и организирани от досегашния екип на министерството. През предстоящите месеци няма да има резки промени в политиките на МОН, тъй като основната задача на служебно правителство е да осигури плавен преход към следващия редовен кабинет. Новият екип щял да продължи "всички полезни инициативи" и да "се опита да ускори работата в няколко области с потенциал".

Проф. Денков благодари на Вълчев и екипа му за постигнатото през 4-годишния му мандат и обеща прозрачност и публичност на работата в МОН.

От своя страна, Вълчев подчерта добрата приемственост в управлението на образователната система. Той изрази надежда, че, както и при предишния служебен мандат, проф. Денков и неговият екип ще допринесат за развитие на част от дейностите и политиките на МОН, въпреки ограничения хоризонт на мандата.

Впоследствие в официалната страница на Вълчев във Фейсбук бе публикувана и неговата оценка за мандата:

"Приключилият мандат на Министерството на образованието и науката беше белязан от множество предизвикателства и изпитания. Знам, че образованието е ключ към проспериращо общество, към успешно бъдеще, към икономически и социален прогрес. Разбирам, че в утрешния свят успехът зависи от знанието и образоваността. Осъзнавам, че бъдещето на всички ни може да се изгради само от образовани, будни и търсещи млади хора. Знам, че проспериращата нация означава образована нация.

За правителството модернизирането на образователната ни система беше основен управленски приоритет. Израз на това са поставените от екипа на министерството високи цели, които с много труд и упоритост успяхме да започнем да изпълняваме, а немалко от тях доведохме до успешен край.

Инвестирахме в българския учител, защото само мотивирани и професионално подготвени учители могат да изградят млади и можещи хора. Спазихме предизборното обещание за двойно увеличение на учителските възнаграждения.

Успяхме да обърнем продължилата дълги години тенденция и все повече студенти проявяват интерес към педагогическите специалности, което ще доведе до трайно нарастване на младите учители.

От 2017 г., когато започна работата по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система, в училище и детска градина са върнати или записани за първи път близо 60 хиляди деца и ученици, а необхванатите намаляват.

Модернизирахме учебната база, като открихме СТЕМ центрове в много училища, а амбицията ни е във всяко да има такива иновативни кабинети по природни науки и съвременна образователна среда, която да провокира интереса на децата към дигиталните технологии и инженерните професии.

Последните две учебни години минаха под знака на връхлетялата страната и света пандемия от КОВИД-19. Тази сложна ситуация постави българското училище повече от всякога във фокуса на общественото внимание. Образователната система посрещна новите предизвикателства и отлично се справи с трудностите. Кризата ни откри нови възможности. Електронните ресурси в образованието вече не са изключение, а практика. Дигиталната ера и иновативните начини на обучение трайно присъстват в образователния процес, като това ще продължи и когато животът ни се нормализира след пандемията.

Независимо от това на всички ни е ясно, че живото общуване между учител и ученици е в основата на качественото образование. В настоящите времена на изпитание, общественото ни разбра, че учителят ще бъде винаги необходим, че тази достойна професия е незаменима. Учителите предават знание чрез слово, възпитават добри хора, откриват нови хоризонти пред бъдещите граждани на страната ни, предизвикват мисълта, поощряват мечтите. Въпреки трудностите, българските учители вложиха огромно старание, за да изпълнят отговорно своята мисия.

Образованието е динамична и постоянно развиваща се система. В нея резултатите понякога се забелязват след 10 или повече години, но през този мандат бяха заложени основи, които неминуемо ще доведат до успех. Работата в тази сфера следва да бъде надграждана, укрепвана и доразвивана през следващите години, за това продължавам да работя за образованието. За мен беше чест да заемам този пост."

Транспорт: Обектите, които се изграждат с европейско финансиране – приоритет за служебния министър 

Състоянието на транспортния сектор и степента на изпълнение на инфраструктурните и телекомуникационни проекти бяха обсъдени от новоназначения служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров и досегашния министър Росен Желязков по време на предаване на властта на министерството.

Като най-значими области за работа през следващите месеци бяха очертани обектите, които се изграждат с европейско финансиране. Дейността на БДЖ, пътната безопасност и защитата на интересите на българския транспортен бранш в рамките на Европейския съюз, също бяха посочени като приоритети.

Светлан Стоев: Основен приоритет са изборите в чужбина

Основен приоритет пред външното министерство през служебния му мандат ще бъде реализирането на изборите за сънародниците ни в чужбина и ще заложи на няколко основни принципа - почтеност, прозрачност и приемственост.
Това каза служебният външен министър Светлан Стоев, който прие поста от Екатерина Захариева на церемония в МВнР. Захариева от своя страна пожела успех на новия министър.

Двамата направиха съвместно изявление във ведомството относно ескалацията на напрежението в Израел и палестинските територии, като категорично осъдиха продължаващите ракетни атака и нападенията срещу населението. Стоев и Захариева заяви, че те трябва да спрат незабавно.

"Г-н Светлан Стоев бе директор на Държавния протокол в най-отговорния период - на Българското председателство на Съвета на ЕС и благодарение на него и неговия екип и до днес се говори за перфектната ни организация. Важно е в такъв момент, когато ще се организират изключително тежки избори в чужбина, начело на МВнР да е човек, който познава системата", написа по-късно във фейсбук Екатерина Захариева.

Гълъб Донев: Предстои да решим дали добавките от 50 лева ще продължат

Служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев очаква анализ, след който да се реши, дали ще продължи изплащането на добавки от 50 лева на пенсионерите и мерките за запазване на заетостта.
"Ще има целенасоченост на социалните плащания, социалната закрила с мисъл за гражданите и за бизнеса - да бъдат преодолени последствията от пандемията от COVID-19", каза той при приемането на властта в Министерството на труда и социалната политика.

Бившият министър Деница Сачева му връчи папка с всички обществени поръчки в социалното министерство и увери, че е осигурено финансирането на всички мерки в подкрепа на заетостта до края на юни.

По думите й Донев е добър професионалист, познат в системата: "Вярвам, че ще се справи и се надявам, че няма да се поддаде на реваншистки настроения и на натиска на улицата", заяви тя и му пожела успех и на добър час.

Новият министър на финансите: Ще търсим бюджетен ресурс за продължаване на мерките в подкрепа на бизнеса и гражданите

Служебният министър Асен Василев заяви, че се търси бюджетен ресурс за продължаване на мерките при приемането на властта от вече бившия министър Кирил Ананиев във финансовото министерство.

По думите му „моментът за актуализация на бюджета е изпуснат през март“. Ананиев му отговори, че според него хазната ще издържи до края на годината, а и не е честно спрямо новите управляващи отиващият си кабинет да обнови финансовата рамка. Бившият министър добави, че е очаквал новите политически субекти да „направят правителство, да имат своя програма, която ще се реализира през бюджета на държавата. При тези условия, ако вие бяхте на мое място, щяхте ли да предложите актуализация?“

Василев от своя страна заяви, че би направил актуализация в малък размер, който да обезпечи мерките в условията на пандемия.

"Не може да става и дума за реваншизъм"

„Разчитам и ценя професионализма на хората в моя сектор. Ще работя прозрачно в интерес на обществото и ще се опитам да подобря още повече работата на министерството. Не може да става и дума за реваншизъм“.

Това заяви министърът на младежта и спорта в служебното правителство Андрей, който пое поста от Красен Кралев в сградата на министерството.

Министърът на отбраната Георги Панайотов: Основната функция на служебното правителство е да организира и проведе предсрочните парламентарни избори

„Живеем във времена на тектонични геополитически размествания. В такива времена армията трябва да бъде силна. Защото силна държава може да има само ако има силна армия“, каза служебният министър на отбраната Георги Панайотов при приемането на властта от Красимир Каракачанов.

Панайотов подчерта, че основната функция на служебното правителство е да организира и проведе предсрочните парламентарни избори.

По традиция новият министър на отбраната Георги Панайотов получи от досегашния Красимир Каракачанов икона на Свети Георги, покровител на българското войнство.

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов прие държавния печат

„Обществото до голяма степен свързва правосъдие със справедливост, въпреки, че министерството не извършва правораздавателна дейност. Очакванията на гражданите са много големи“, каза служебният ресорен министър Янаки Стоилов при приемането на държавния печат от Десислава Ахладова.

Като приоритет той посочи подобряването на администрирането на ръководените от министерството дейности в интерес на гражданите, открояването на проблемните области в изпълняваните от ведомството функции и изготвянето на оценка на въздействието от прилагането на определени закони.

Кирил Петков: Прозрачност, професионализъм и отговорно поведение

Служебният министър на икономиката Кирил Петков пое поста от Лъчезар Борисов в сградата на ведомството. Те са обсъдили предизвикателствата пред икономиката, както и мерките, които са предприети за бизнеса.

Министър Петков посочи, че в следващите месеци ще работи за прозрачност, професионализъм и отговорно поведение, за да гарантираме стабилност на българската икономика. 

Задачите пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството и хода на тяхното изпълнение, както и предстоящите събития, към които министерството има ангажименти, обсъдиха новоназначеният министър Виолета Комитова и досегашният министър Петя Аврамова.

Служебният министър прие поста от своята предшественичка на символична церемония в МРРБ днес. Петя Аврамова пожела успех в работата на новия министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews