Правната комисия закри символно спецправосъдието

Йорданка Веселинова 13 септември 2021 в 14:50 5385 0

Снимка Ружа Райчева/ OFFNews

Парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси прие на първо четене законопроекта за закриването на специализирания съд и прокуратура. Това се случва обаче два дни преди разпускането на Народното събрание.

Така промените биха се случили най-рано в 47-ото НС, тъй като за да бъде приет законопроектът, са необходими още едно четене в комисия и две в пленарна зала.

По време на днешното заседание всички партии подкрепиха законопроекта, като нямаше гласове "против" или "въздържал се". 

Радостин Василев от ИТН коментира, че това решение на комисията е "символно": "Може би това е едно символично решение. Надявам се в следващото НС да вземем решение в обществен интерес. Днес трябва да вземем символно решение дали да съществува, или да се реорганизира. В полза на обществото, да не се счита за бухалка", допълни той. 

Депутатът от „Демократична България“ Атанас Славов изрази изненада, че този път главният прокурор Иван Гешев не е в залата, за да може да коментира чатовете си с пиара на Бойко Борисов Севделина Арнаудова от предишното заседание. 

„Миналата година главният прокурор на Швейцария подаде оставка затова, че пие кафе с човек, който е обект на проверка. В същото време главният прокурор на България си чати в реално време с пиара на Борисов, вместо да я разследва за палатите на Витоша и за отношенията с Васил Божков. По-голямо доказателство за това, че е необходима дълбока съдебна реформа трудно можем да намерим. Необходима е промяна не само на специализираното правосъдие, но и на цялата система на правораздаване“, коментира Славов. 

Народните представители от „Демократична България“ заявиха, че са отчетени всички конструктивни предложения по законопроекта. Вече се работи с Министерството на правосъдието за конкретни текстове по ЗСВ.

Извън закриването на специализираните съд и прокуратура, проектът включва още въпроси като двустепенното гласуване във ВСС за кариерното развитие на съдиите, включително и при избора на на ръководителите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС). Той също така разглежда и ограничаване на функциите на прокуратурата извън наказателното производство.

Проектът предвижда още кандидатите за председатели на ВКС и ВАС да са действащи съдии като членове на пленумите на съответното съдилище най-малко 5 години преди провеждането на процедурата по избор.

Председателят на комисията Андрей Михайлов разкритикува колегите си, които не са повдигнали въпроса за делата, започнати в тези съдилища. Според него започването им отначало облагодетелства подсъдимите. 

По време на 45-НС законопроектът за специализираното правосъдие също стигна само до първо гласуване в комисия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови