Правната комисия отхвърли старите правила за вота в чужбина, прие таван за секциите

Електронното гласуване остава

OFFNews 01 юни 2016 в 18:49 3775 1

Депутатите от правната комисия приеха само предложението на управляващите за промени в Изборния кодекс. 

Текстовете бяха подкрепени с 12 за, 2 против (ДПС), 2 въздържали се (АБВ и Атака).

Законопроектът цели да смекчи влезлите в сила ограничения за гласуване в чужбина бяха предложени от Патриотичния фронт (ПФ) и гласувани преди ваканцията на депутатите.

Гласуваното днес предложение на управляващите предвижда таван за разкриване на секции в чужда страна - те ще бъдат максимум 35. Необходимите заявления за отваряне на секция пък ще са 60, а не 100, както приеха депутатите преди ваканцията си. Няма обаче да има автоматично разкрити секции.

По време на днешното заседание на правната комисия от ЦИК обясниха, че в рамките на тези 35 секции ще може да се слага по повече от една урна на секция, защото в чужбина няма избирателни списъци, а бели листи.

До внасянето на тези текстове се стигна след поредица срещи между ГЕРБ, ПФ и частта от РБ, която остана във властта. На тях управляващите се разбраха да отхвърлят президентското вето на промените в Изборния кодекс, но малко след това да внесат нови промени за гласуването в чужбина.

Отхвърлени бяха всички останали предложения за промени в изборния закон - на БСП, на ДПС, на АБВ, на БДЦ ( депутати от "Народен съюз"), както и на ДСБ и независимия депутат Георги Кадиев, които припознаха предложенията на омбудсмана Мая Манолова.

Законопроектът на БСП предвиждаше да отпадне електронното гласуване, както и да не се провеждат избори и референдуми в един ден.

АБВ пък искаха за разкриване на избирателни секции извън страната да няма ограничения за броя и местоположението им. Те предлагаха и заявленията за разкриване на секции отново да станат 40. От партията на Първанов искаха и отпадане на въведената дерегистарция след две поредни негласувания на един вид избори - например президентски.

Законопроектите на Кадиев и ДСБ бяха еднакви. Те припознаха предложенията на бившата депутатка от БСП Мая Манолова, която в момента е омбудсман. Тя поиска възстановяване на отменените облекчени условия за гласуване зад граница - възможност за автоматично разкриване на секции там, където на предходни избори са гласували не по-малко от 100 избиратели, откриване на секции 40 заявления извън дипломатическите представителства. Със законопроекта на Манолова се предвижда и въвеждането на избирателен район "Чужбина".

ДПС също предлагат част от текстовете на омбудсмана, но без създаването на избирателен район извън страната. Освен това те за пореден път искат агитирането на майчин език да бъде позволено. 

Предложението на депутати от "Народен съюз" също целеше създаването на избирателен район "Чужбина". Те предлагаха още да отпаднат ограниченията за гласуване извън страната и секции да могат да се разкриват навсякъде. В законопроектът им се предвиждаше и връщане  и автоматично разкриване на секции.

На заседанието депутатът от гражданската квота на РБ Петър Славов обяви, че ще подкрепи всички законопроекти, без тези на БСП и ДПС, защото те съдържат вече отхвърлени в зала предложения.

"Кодексът на Манолова е най-доброто правено за гласуването в чужбина", каза председателят на ДСБ Радан Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови