Правната комисия одобри декларацията за спиране на процедурата за нов главен прокурор

OFFNews 05 юли 2023 в 15:42 849 0

НС

Снимка БГНЕС

НС

Парламентарната правна комисия одобри декларацията за спиране на процедурата за избор на нов главен прокурор.

Това стана с 15 гласа "за" (ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС) и 6 гласа "против". Предложението бе направено от председателя на парламента Росен Желязков и бе първа точка в заседанието на комисията. 

Депутатът от ДПС Хамид Хамид обясни, че предложението е заради напрежението след освобождаването на главния прокурор Иван Гешев от длъжност и откритата нова процедура по избор на нов главен прокурор.

Той припомни, че Конституционният съд дописка разглеждане на дело по искане на вече бившия главен прокурор за промените в Закона за съдебната власт, с които освобождаването на обвинител №1 вече може да става с 13, а не със 17 гласа. Гешев попита КС не е ли провитонституционно, че е избран със 17 гласа, а е освободен с по-малко. 

Миналият петък депутатите от трите парламентарни групи, гласували "за" предложението днес, внесоха проект на декларация, с която призовават да не се бърза с избора на нов главен прокурор и да се прецизира процедурата.

"Отправяме своя призив към Висшия съдебен съвет да спре процедурата по избор на нов главен прокурор до окончателното произнасяне на Конституционния съд, както и до окончателното приемане на предвижданите промени в Конституцията на Република България", пише в декларацията. Тя ще бъде предложена за гласуване следващата работна пленарна седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика