ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС зоват да спре процедурата за избор на главен прокурор

Кристина Минчева 30 юни 2023 в 13:10 1928 0

Деница Сачева и Рая Назарян

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Деница Сачева и Рая Назарян от парламентарната група на ГЕРБ-СДС

Парламентарните групи на ГЕРБ- СДС, ПП-ДБ И ДПС внасят проект на декларация, с която призовават да не се бърза с избора на нов главен прокурор и да се прецизира процедурата. Това съобщи в кулоарите на НС депутатът от ГЕРБ Деница Сачева. 

Трите партии са внесли декларация до председателя на Народното събрание Росен Желязков, която е подписана от Бойко Борисов, Деница Сачева, Христо Иванов, Никола Минчев, Атанас Атанасов, Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски. 

"Отправяме своя призив към Висшия съдебен съвет да спре процедурата по избор на нов главен прокурор до окончателното произнасяне на Конституционния съд, както и до окончателното приемане на предвижданите промени в Конституцията на Република България", пише в декларацията. Тя ще бъде предложена за гласуване следващата работна пленарна седмица.

В кулоарите на парламента Рая Назарян от ГЕРБ-СДС заяви, че преговорите по конституционната реформа са напреднали и по голяма част от исканията на работните групи има съгласие, включително състава на ВСС.

"Считаме, че до края на юли можем да бъдем готови с проект за промени в конституцията и процедурите да бъдат проведени по нови правила", каза още Назарян.

"Това не е вмешателство, а призив от Народното събрание, все пак компетентният орган е Висшият съдебен съвет", коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадйъ, а  според Делян Пеевски първо трябва да минат промените в конституцията и след това да се реши смяната в състава на ВСС.

"Това не е процедура, която трябва да решим за 3 месеца, трябва да се изчака", каза още Пеевски. 

Никола Минчев от ПП-ДБ също смята, че декларацията не е намеса и първо трябва да бъдат завършени конституционните промени, защото те засягат самия кадрови орган.

"Ще се забави изборът на ВСС. В момента не виждам готовност да стартираме нов ВСС. Скоростта, с която могат да се приемат промените, зависи от мнозинството, което ще стои зад тях. Ако имаме подкрепа от 180 гласа, това може да доведе до по-бързото им влизане в сила. Няма изолирани партии от разговора за конституцията", коментира Минчев. 

Позицията на "Възраждане" по темата е, че подобна конституционна реформа, която се прави от ГЕРБ, ПП-ДБ И ДПС, не може да бъде подкрепена.

"Реформата не може да бъде подкрепена, тъй като виждаме първия ѝ зародиш, а именно удобството да не бъде избран нов главен прокурор, защото сегашният е удобен за политическите партии", коментира депутатът от "Възраждане" Петър Петров.  

В същото време правосъдният министър Атанас Славов внася днес във Върховния административен съд жалба срещу избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ функциите главен прокурор.

Иван Гешев бе освободен от поста главен прокурор на 15 юни с решение на ВСС. След това започна процедура по избор на временно изпълняващ функциите главен прокурор и на мястото на Гешев бе назначен Борислав Сарафов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика