Правителството закри свиленградската митница

OFFNews 30 декември 2015 в 12:15 4450 5

Министерският съвет направи промени в Устройствения правилник на Агенция „Митници“, с които се закрива митница „Свиленград“ и се създава „Звено за информационна сигурност“ в администрацията на Централно митническо управление.

Според мотивите със закриването на митница „Свиленград“ се цели превенция на корупционни практики и подобряване на работата. "Ще се оптимизират човешките, финансовите и материалните ресурси и те ще се насочат за по-ефективно изпълнение на контролните функции на митническата администрация", пише още там.

До идеята за закриването на митницата се стигна преди две седмици, когато бяха задържани 33 митничари заради корупция. Общинските съветници в Свиленград веднага приеха декларация срещу закриването, а хора заплашиха с протести и блокади, ако се стигне до закриването на митницата.

Проектопромените предвиждат още създаване на ново звено, което ще отговаря за мрежовата и информационна сигурност, пряко подчинено на директора на Агенция "Митници".

Разширяват се функциите на дирекцията "Митническо разузнаване и разследване" и се предвижда създаване на денонощен център за анализ на рентгеновите изображения от митническия контрол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews