Quantcast

Правителството закри свиленградската митница

OFFNews Последна промяна на 30 декември 2015 в 12:15 3950 5

Министерският съвет направи промени в Устройствения правилник на Агенция „Митници“, с които се закрива митница „Свиленград“ и се създава „Звено за информационна сигурност“ в администрацията на Централно митническо управление.

Според мотивите със закриването на митница „Свиленград“ се цели превенция на корупционни практики и подобряване на работата. "Ще се оптимизират човешките, финансовите и материалните ресурси и те ще се насочат за по-ефективно изпълнение на контролните функции на митническата администрация", пише още там.

До идеята за закриването на митницата се стигна преди две седмици, когато бяха задържани 33 митничари заради корупция. Общинските съветници в Свиленград веднага приеха декларация срещу закриването, а хора заплашиха с протести и блокади, ако се стигне до закриването на митницата.

Проектопромените предвиждат още създаване на ново звено, което ще отговаря за мрежовата и информационна сигурност, пряко подчинено на директора на Агенция "Митници".

Разширяват се функциите на дирекцията "Митническо разузнаване и разследване" и се предвижда създаване на денонощен център за анализ на рентгеновите изображения от митническия контрол.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.12 2015 в 21:21

Явно това е начинът да се ограничат щетите. Сега за всеки един ще се преценява поотделно дали да му се предложи заповед за преназначаване в новото звено, а за незаетите щатни бройми ще обявят нови конкурси. Реално самата митница не се закрива, а само се трансформира административно.

30.12 2015 в 21:11

В статията се говори за митницата т.е. административното звено. Граничния контрол с митничарите си остава....нали пак ще минават камиони и пътници и някой ще ги проверява....

30.12 2015 в 16:57

I za nichto ne stavat kogato ostanat bez rabota preminavat v drugi podobni strukturi kadeto ima dalavera kato Koceto Vajarski ot Haskovo podmolen tip lizach na bivchiat oblasten Hristo Vasilev izgonen ot agenciata preminava v Darjavna administracia po transport i ot tam go liuchnaha

30.12 2015 в 16:21

Ако направявт една хайка данъчните за тези огромни палати в Свиленград държавата може да припечели някой друг МИЛИАРД от конфискуването на луксозните палати.

ПОСМАЛИ МАНГО-О-ОООО!

30.12 2015 в 14:00

Явно някой не си е плащал където трябва. Тази митница е голяма хранилка и е нормално местните да искат тя да остане. Ако направявт една хайка данъчните за тези огромни палати в Свиленград държавата може да припечели някой друг милиард от конфискуването на луксозните палати. Жалкото е, че това не може да стане, тъй като голяма част от "снасялите" митничари знаят прекалено много и много политици се страхуват и ще разпънат чадъри върху една такава акция. Това според мен е най-безболезнения ход за политическата и митничарската класа.
Доколкото знам десетилетия наред назначенията в тази митница са били на политическо ниво и там надниците надхвърлят 5000 евро дневно.