Правителството ще забрани вноса на отпадъци за депониране или горене

OFFNews 25 август 2021 в 15:04 1800 0

Снимка БТА/Минко Чернев

Асен Личев

Министерският съвет ще приеме следващата седмица решение, с което се забранява вносът на отпадъци  предназначени за депониране или горене с код 191212, съобщи служебният министър на околната среда и водите Асен Личев по време на изслушване по темата в Народното събрание.

"Пародоксално е, че един директор, един заместник -министър и един чиновник разрешават вноса, като дават нотификации, но от закона и от регламента, няма възможност министърът да забрани този внос", каза министърът. Той допълни, че си държи думата, целенасочно работи по темата и другата седмица ще има решение на МС.

Отпадъци с код 191212 са неопасни. В повечето случаи са получени при механично третиране на смесени битови отпадъци. Според министър Личев от бизнеса са скочили срещу това, като са казали, че тези отпадъци са им крайно необходими. "Попитах ги, като имаме един милион тона общински отпадъци в наличност в България, девет милиона тона на площадката в Плевен, защо не ги горите, а те отвърнаха, че не са годни за горене", допълни Личев.

Още при встъпването си в длъжност министър Личев каза, че иска да издаде заповед за спиране въобще на вноса на отпадъци в страната, но се оказало, че това е невъзможно заради европейското и националното законодателство.

Министърът каза, че към момента 43 общински депа не са закрити, предстои наказателна процедура.

По думите на Личев в годишно генерираме около 3 милиона тона битови отпадъци, като около 1 милион от тях са отпадъци от характера на смесени отпадъци, като общините имат проблем къде да ги съхраняват. "Наказателната процедура за горене на отпадъци ще е по-солена от тази за въздуха", каза служебният министър.

Асен Личев посочи, че когато Турция е спряла 11 камиона с отпадъци на границата с България, той е поискал да забрани вноса от Турция, но се е оказало, че няма такова законово основание.

Министърът припомни, че правителството прие Национален план за управление на отпадъците, който дава юридически основания да се предприемат мерки с решение на МС срещу вноса на "най-гадния отпадък - смесеният", защото той не става за горене, а само за депониране.

Направих предложение на премиера да създаде междуведомствена група, която да разработи национална стратегия за адаптация към кръговата икономика, това е и условие за еврофондове. Тази работна група е създадена и в момента работи, каза Личев. По думите му той е дал предложение да се създаде и зелено министерство.

"Трябва да има стратегия, закон за кръгова и зелена икономика, ведомство също, за да се адаптираме и да не останем последни при пренастройката на икономиката", смята Личев.

По думите му трябва да генерираме по-малко отпадъци, а да рециклираме повече отпадъци. Една от целите на този план през 2026 г. е България да достигне 55 процента рециклиране, което ще ни изравни със средния процент на ЕС.

Председателят на групата на "Изправи се БГ! Ние идваме" Мая Манолова каза, че за последните години вносът на отпадъци се увеличи многократно - на практика 15 пъти за периода 2011 -2017 г. По думите й положението за първите 5 месеца на 2021 г. е още по-трагично, защото внесените отпадъци достигат 163 хиляди тона, докато увеличението 15 пъти е довело до 150 хиляди тона на годишна база. Тревожно е, че 14 431 тона, внесени отпадъци, са опасни такива. "България постепенно се превърна в сметище и на Европа, и на света, държава, в която се внасят огромно количество отпадъци, които не се съхраняват и третират правилно, така че да не застрашават българските граждани", каза Манолова. Според служебния министър, темата, която повдига Манолова, е национален проблем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews