Правителството предложи да се наказва за корупция и в частния сектор

ОFFNews 13 декември 2017 в 17:53 6841 2

Правителството одобри проект на промени в Наказателния кодекс. Целта е да се разшири кръгът на хората, които могат да бъдат преследвани за корупционни престъпления.

Промените предвиждат да се разшири обхвата на понятието “длъжностно лице“, с което ще разшири и кръга от лица, които могат да бъдат преследвани за подобен тип престъпления.

В него ще попадат също заемащите служба в общинските администрации, хората, изпълняващи ръководна работа или работа при обединение от търговци, или друга публична функция. Така според управляващите ще се прилагат справедливо наказания върху лица и от публичния, и от частния сектор.

За длъжностните лица, които нарушават или не изпълняват задълженията си, или превишат правата си и от това произлизат значителни вредни последици за физически, юридически лица или обединения, се предлага нов състав на престъплението по чл. 221 от НК – наказание до 4 години затвор и лишаване от права.

За първи път се инкриминира търговията с влияние при осъществяване на търговска дейност.

Законопроектът предвижда до 5 години лишаване от свобода и глоба за търговци, ръководители и служители в юридически лица и еднолични търговци, които искат или приемат подкуп, за да упражнят влияние при вземане на решение от друго лице.

Предлага се още да се освободят от наказателна отговорност предложилите, обещалите или дали подкуп или облага, ако са извършили деянието, за да защитят законно право или интерес, и ако незабавно и доброволно са съобщили за това на съответните органи.

За искане, даване, получаване и посредничество при т. нар. „стопански подкуп“ по чл. 225б от НК отпада изискването облагата да е само имотна. Размерът на наказанието за стопански подкуп се увеличава на до 5 години и глоба от 500 лв. до 2000 лв. В сега действащия кодекс, то е до 2 години и глоба в размер 100-300 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12038

2

косата

13.12 2017 в 19:26

В държавата където тримата шишковци колят и бесят, а борбата с корупцията се ползва избирателно като бухалка е твърде съмнително, че предложената смяна на закона ще се използва по честен и справедлив начин.

12182

1

sawall

13.12 2017 в 18:41

Могат да променят закона както си искат (а това са безспорно хубави промени), но ако прокуратурата остане каквато е в момента, ще има все така нулев ефект.

Не вярваме на Цацаров, не вярваме на Пеевски, не вярваме на #KOЙ.