Правителството предлага на президента да освободи Румен Радев от служба

Последна промяна на 10 август 2016 в 07:31 2518 0

Правителството предлага на президента да освободи Румен Радев от служба

Правителството ще предложи днес на президента да издаде указ за освобождаването на командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Румен Радев. 

Предложението в дневния ред е внесено от министъра на отбраната Николай Ненчев. Според процедурата държавният глава трябва да издаде указ за освобождаването от длъжност и военна служба на генерала, който депозира рапорта си за напускане, поради достигане на пенсионна възраст. Според закона от деня на депозирането на оставката министърът на отбраната има двуседмичен срок, за да издаде заповед за освобождаване на генерала. 

В мотивите към рапорта си за напускане Радев посочи и политиката на министерството спрямо ВВС и предстоящата охрана на въздушното ни пространство от самолети на Полша. 

Радев е една от спряганите кандидатури на БСП за президент. Към момента той не е номиниран официално. 

В решението на правителството обаче не е предвидено назначаването на нов командир на ВВС, което трябва пак да стане с президентски указ. Това означава, че на овакантения пост ще има временно изпълняващ длъжността и най-вероятно това ще бъде заместникът на Радев бригаден генерал Анатолий Кръстев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !