Правителството плаща 40 хил. евро заради акция на Цветанов

OFFNews 20 април 2016 в 13:21 3120 1

Правителството плаща 40 хил. евро заради акция на Цветанов

Правителството ще изпълни няколко решения на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), по които България е осъдена. Едно от делата е свързано с поредица от осъдителни присъди заради операция "Медузите", която беше проведена от МВР по времето на вътрешния министър Цветан Цветанов. 

По делото „Славов и други срещу България” държавата е осъдена да изплати обезщетение от 40 хил. евро за нанесени неимуществени вреди на четиримата жалбоподатели - Даниел Славов, съпругата му и двете им деца. ЕСПЧ приема, че има нарушение на презумпцията за невиновност, на правото на зачитане на личния и семейния живот и на правото на ефективни правни средства за защита.

В хода на акцията на МВР Славов е арестуван, след което е изкаран от дома му и проснат по очи на улицата. След половинчасов престой дошъл човек с камера, който заснел "симулиран арест", а кадрите по-късно са разпространени от МВР. 

Заради операция "Медузите" държавата беше осъдена и от бившия общински съветник на БСП във Варна Борислав Гуцанов. Последното осъдително решение на ЕСПЧ срещу България е заради арестите по операция "Октопод".

На свое заседание днес правителството взе решение да плати обезщетения и по други две дела. 

По жалбата на Нурай Мюмюн ЕСПЧ констатира нарушение на забраната за изтезания. Делото е свързано с претърпяно от жалбоподателя малтретиране от страна на полицаи. Срещу тях е било образувано наказателно производство за нанасяне на лека телесна повреда, приключило с освобождаване на полицейските служители от наказателна отговорност и с налагането на административно наказание глоба. ЕСПЧ намира, че наказанието е непропорционално спрямо извършеното от тях и присъжда обезщетение за неимуществени вреди в размер на 4000 евро, както и 2650 евро за разходи и разноски.

По жалбите „Димитров и Рибов срещу България” и „Радев срещу България” ЕСПЧ приема, че е налице нарушение на забраната на изтезанията и нечовешкото и унизително отношение. По първата жалба е установено и нарушение на правото на ефективни правни средства за защита. И тримата жалбоподатели изтърпяват наказания доживотен затвор и делата са свързани с оплакванията им относно специалния режим на изтърпяване на наказанията и условията на задържане. На Димитров и Рибов е присъдено обезщетение за неимуществени вреди по 6000 евро на всеки и общо 1000 евро за разходи и разноски, а на Радев – обезщетение от 8000 евро и 1000 евро за разходи и разноски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

1

Victimized

20.04 2016 в 14:05

Крайно време е да се обърне внимание на некомпетентността на служителите на МВР . А жалбите могат да са в пъти повече , ако хората научат , че имат права и , че тези права трябва да се отстояват . В противен случай държавните служители ще продължават да злоупотребяват и физически , и по всички други начини .....