Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Правителството отпуска 500 хил. лв. на ДАНС за справяне с миграционния натиск

OFFNews 30 септември 2015 в 12:20 1888 0

Правителството одобри допълнителни разходи от 500 000 лв. за Държавната агенция „Национална сигурност“.

Част от средствата са за изработване на инвестиционен проект с необходимите мерки за усилване и укрепване на сграда, предоставена на Агенцията.

Останалата част от ресурса отива за дейности по овладяването на кризисната ситуация със засиления миграционен натиск към страната ни.

Парите ще дойдат от преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2015 г.

С друго свое решение правителството позволи да бъде изградено ново звено в ДАНС, което ще получава и обработва  резервационни данни на пътниците в България, превозвани по въздух. Данните се обработват само за целите на предотвратяването, разкриването, разследването и наказателното преследване на тежки престъпления и при спазване на Закона за защита на личните данни. 

Правителството днес предложи и промени в Закона за мерките срещу финансирането на тероризма. Новите текстове  отстраняват констатираните слабости и изпълняват препоръките, дадени в Оценителния доклад за България на Комитета от експерти за оценка на мерките срещу изпирането на пари.

Със законопроекта се описват групите лица, спрямо които се налагат предвидените в закона мерки – физически и юридически лица, групи и организации, спрямо които са наложени санкции за тероризъм или финансирането му с регламент на Европейския парламент и на Съвета, с резолюция на Съвета за сигурност на ООН, както и лица и организации, включени в списък, приет с решение на Министерския съвет. Предлаганите разпоредби регламентират реда, по който ще се налагат мерките спрямо различните групи лица.

Предвижда се актовете за установяване на административно-наказателни нарушения по закона да може да се съставят и от ДАНС, освен от органите на МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews