Правителството най-после въведе правила, с които се ограничава раздаването на служебни паспорти

OFFNews 09 февруари 2022 в 19:33 3414 0

Правителството най-после въведе правила, с които се ограничава раздаването на служебни и дипломатически паспорти.

На днешното си заседание Министерски съвет прие постановление за приемане на Наредба за условията и реда за издаване, връщане и съхранение на дипломатическите и служебните паспорти.

През 2020 г. стана ясно, че укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков и съдружникът му Георги Попов са напуснали страната със служебни паспорти.  През януари 2021 г. президентът на Българската ММА федерация Станислав Недков-Стъки призна пред Bulgaria On Air, че също притежава такъв паспорт, но никога не го е ползвал. Служебен паспорт има и председателят на Българската федерация по волейбол Любо Ганев.

До края на 2020 г. валидните служебни паспорти са 2959.

Дипломатически и служебни паспорти се издават от Министерство на външните работи и се подписват от министъра на външните работи след извършване на проверка за наличието на законово основание за тяхното издаване.

С днешното решение на МС се регламентира детайлно процедурата, придружаващите документи за всяко едно основание и оправомощения орган за внасяне на искане и съответно за взимане на решение за издаване. Регламентира се и редът за връщане и съхранение на дипломатическите и служебните паспорти.

По този начин се постига по-висока правна сигурност и се минимализират възможностите за злоупотреба с право и използване на привилегиите, които предоставят този вид паспорти. Най-вече това се отнася за случаите на безвизово пътуване в чужбина до трети страни, с които има сключени споразумения за освобождаване от изискването за виза на притежателите на дипломатически и служебни паспорти, допълват от Министерския съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки