Васил Божков и съдружникът му Георги Попов са имали служебни паспорти (обновена)

OFFNews 06 март 2020 в 10:17 9687 0

Хазартният бос Васил Божков и номиналният собственик на ПФК "Левски" Георги Попов са напуснали страната със служебни паспорти, съобщи Биволъ. България иска есктрадицията им от Обединените арабски емирства. Служебните им паспорти са били анулирани на 17 февруари 2020 г.

От Министерството на външните работи официално отрекоха пред OFFNews, че двамата са напуснали страната със служебни паспорти, но не отрекоха, че Божков и Попов са разполагали с такъв документ.

Според Закона на българските лични документи и наредба на МВнР такива паспорти се издават на специални категории лица, сред които държавни служители, върховни съдии, прокурори, следователи, кметове и други. Както и на "на лицата, на които се възлагат конкретни външнополитически задачи - по преценка на министъра на външните работи". Съществува и още една възможност: "на членове на ръководствата на националните браншови организации, сдружения и федерации".

От отговорите на Външно до Биволъ обаче не се разбира на какво основание са издадени документите на двамата, но става ясно, че са имали такива паспорти и преди. Опитът на OFFNews да разбере причината също удариха на камък.

Божков и Попов бяха обявени за международно издирване на 29 януари, а на 31 януари главният прокурор Иван Гешев съобщи, че Божков е бил задържан в ОАЕ. 

Срещу Божков има общо 11 обвинения, сред които за ръководене на престъпна група, држане на културни ценности без документ, изнасилване, и пр.

В ареста се намира и жената до Божков-старши, а синът му Антон бе пуснат под гаранция от 1 млн. лв. Съдружникът на Васил Божков - Александър Тумпаров, бе пуснат на свобода срещу парична гаранция от 1.5 млн. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови