Правителството чака службите да кажат как е влязъл в България екип на забранената телевизия ''Русия 1''

Денков видя проблем в думи на Волгин, че "се самоопределя като "обикновен човек" в чужда медия"

OFFNews 28 декември 2023 в 16:16 8729 6

Волгин

Снимка Telegram

Водещият в БНР Петър Волгин дава интервю пред ''Русия 1'' в София

Правителството чака пълен доклад от службите за това как е влязъл в България екип на забранената в ЕС телевизия "Русия 1". След изготвянето на доклада и ако е необходимо - ще се реагира.

Това стана ясно на брифинг на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. 

По-рано днес санкционираният по "Магнитски" депутат Делян Пеевски обяви, че ще подаде сигнал до министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС, за да бъде установено как на територията на България е допуснат да работи екип на "Русия 1". Преди това бившият български посланик в Москва Илиян Василев съобщи за случая във Фейсбук. Василев се възмути от това, че водещият на БНР Петър Волгин е дал "случайно" интервю на екипа на "Россия 1", въпреки че Кремъл изгони кореспондента на националното радио.

Мария Габриел заяви, че МВнР ще изпрати запитване за информация в рамките на европейската дипломатическа служба.

"По предварителна информация знаем, че визата е дадена от друга държава членка. Жената, която е влязла в България с тази виза, е била придружена от други двама души, които са европейски граждани, за които няма как да важи какъвто и да е санкционен режим", посочи вицепремиерът.

По думите ѝ е важно да има пълен доклад от службите и, ако някъде може да реагира МВнР, то по-скоро е към дипломатическата служба.

Премиерът Николай Денков уточни, че това, което е забранено за ЕС, е разпространението на съответния канал "Русия 1", а няма забрана за дейността на журналистите от съответните медии.

"Ще разгледаме внимателно дали това, което е направила, излиза от границите", каза той и допълни.

Във видео за премахването на Паметника на Съветската армия, излъчено по "Русия 1", Волгин говори за "обикновените граждани" в България, които "не виждат в Русия враг".

"За мен е проблем журналист в българска публична медия да се изявява като представител на обикновените хора пред чужда медия. Ако иска да бъде обикновен човек, нека да излезе като обикновен човек, но той е журналист в Българското национално радио и това не е приемливо", коментира Денков днес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

6

Far Rider

29.12 2023 в 09:29

"Премиерът Николай Денков уточни, че това, което е забранено за ЕС, е разпространението на съответния канал "Русия 1", а няма забрана за дейността на журналистите от съответните медии.Ш Ето я принципната позиция! Не можем да махнем дерогарцията, че Путин ще се сърди. Не можем да изгоним журналисти, че Путин ще се сърди! Но, Русия изгони български журналист. Но, пък на думи сме супер, ама супер европейци! Важното е парички да крадем. Ето как Задунайская губерния помага на Русия! Ето и напъните за влизане в Шенген. Ето ги руснаците с европейски паспорти издадени от Задунайская губерния.

606

5

order

29.12 2023 в 04:58

Ами споко обикновен гражданин... не говори като журналист... не е на работа не говори по радиото и Тв !!!

2073

4

Johnny B Goode

28.12 2023 в 22:43

С тази шапка и костюм, к@путът Волгин е просто еманация на русофилиата в БГ.

2005

3

новпрофил

28.12 2023 в 21:04

"Службите"????? Абе хора - управляващи, вие не разбрахте ли отдавна, че ние нямаме "служби". Поне не наши.

22548

2

dolivo

28.12 2023 в 18:37

Разграден двор

Влизат и излизат всякакви

След туй Шенген

1005

1

ПР

28.12 2023 в 18:12

А докога ще бъде"журналист" в БНР?!
Има толкова много"медии"и сайтове,които сеят руски спам,ще го прилапат веднага.А"Россия 1"- като хлебарките,проникват всячески.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика