Моряците кацнаха във Варна с правителствения самолет (снимки) (обновена)

Георги А. Ангелов, Калина Цонева 18 април 2022 в 09:51 7005 1

Снимка Ивайло Старчев

Българският правителствен самолет, който излетя, за да прибере моряците от "Царевна", е кацнал малко преди 13:30 ч. на летището във Варна, научи OFFNews.

Както OFFNews пръв съобщи днес, самолетът излетя тази сутрин за Сочи, за да вземе евакуираните моряци. Те бяха блокирани на край брега на Мариупол повече от месец, като евакуацията им започна едва миналата седмица

Правителственият самолет излетя от София в 09:00 ч. и се очаква да кацне в Сочи в 10:54 ч., сочат данните от "Flight radar".

По-рано премиерът обяви, че е възможно моряците да се приберат в България още днес. 

Към 11:30 българско време, Еърбъс-ът А319 на правителствения Авиоотряд излетя от Сочи в посока София, според данните от авиационните тракери. 

Министър-председателят Кирил Петков и външният министър Теодора Генчовска ще посрещнат днес моряците на летището във Варна, съобщиха междувременно от правителство. 14 български граждани и един гражданин на Украйна, възпитаник на българското военноморско училище, бяха евакуирани от пристанището на Мариупол. Очаква се те да пристигнат към 14 часа. Полетът от Сочи до Варна е около 2 часа.

На борда на кораба "Царевна" останаха петима души - капитанът, двама български моряци и двама украински. Корабът е с български корабособственик, но плава под малтийски флаг. В Мариупол, където го завари войната, той товареше стоманен прокат (прокатни пръти).

Моряците бяха евакуирани с помощта на българската държава преди малко повече от седмица. Точният маршрут на евакуация се пазеше в тайна с оглед на сигурността. След Мариупол те бяха извозени на територията на ДНР и оттам по необявен маршрут са стигнали до Сочи.

Според мениджъра на кораба Даниел Стефанов с петимата на борда има постоянна връзка, имат достатъчно храна и вода и при желание могат да се евакуират всеки момент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови