Кирил Петков: 14 българи и един украинец от кораба ''Царевна'' са евакуирани, връщат се у нас

Трима българи и двама украинци са останали на кораба по собствено желание

OFFNews 13 април 2022 в 12:42 6338 4

Снимка Архив

14 българи и един украинец от кораба ''Царевна'' са евакуирани и ще се върнат у нас, обяви премиерът Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет. 

Той допълни, че заседанието продължава, затова допълнителна информация ще бъде дадена по-късно.

Петков обясни, че украинецът е възпитаник на българското Военноморско училище. "В ход е евакуация на част от екипажа на кораба "Царевна". 15 души вече са извън пристанището в Мариупол, като предстои групата да се придвижи до Донецк, откъдето ще се върне в България", обяви той. 

Премиерът каза още, че трима българи и двама украински граждани, сред които е и капитанът, са останали на кораба по собствено желание.

Двата кораба с български екипажи, плаващи под малтийски флаг, бяха блокирани повече от месец на украински пристанища. Единият („Рожен“) се намира близо до Одеса, а другият („Царевна“)- в пристанището на Мариупол.

Преди седмица Кирил Петков обяви, че правителството е в постоянен контакт с екипажите на двата кораба.

В неделя се появи и информация, че "Царевна" е превзет. От Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната отрекоха твърденията. От МВнР съобщиха тогава, че българските моряци са добре. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

5

Propaganda

14.04 2022 в 13:40

По изключение отговарям на коментар по-долу:

руските нерези не са превзели Мариопол, или друг голям град. За почти 2 месеца война. Поради некадърност, корупция, демотивация, страхливост, типично руско пиянство, дебилно командване, лоша техника,несъществуваща логистика.

Та, всичките ти опорки автоматично стават невалидни.
Иди на х€й руско тролче.

-529

4

6екеr4о

14.04 2022 в 10:11

Тази "новина", че корабът бил првзет дойде от ТАСС - Телеграфная агенция Советского союза. На кого му е притрябвало да превзема товарен коаб!? През живота си не съм виждал по-тъпо нещо от кремълската пропаганда...

610

3

Kиро Ванкувара

14.04 2022 в 08:45

Пропагандатора...
Разбира се, че са ги държали от кога има ясна информация? Питам за един трол на ШАЩ.. Отговор: от както Рашките завзеха Мариупол. Пояснение: Означава от 2 дена защото Уркиинците се предават на Орди. Обяснявам за да стане ясно, а ако някой не иска да е ясно нека да продължава да си живее живота както искат неговите партн'ьори. Доминото започва да пада.. и накрая ще падне и Холивуд, а какво ще правят актьорите ли.. Пояснявам пак, добрите актьори винаги ще намерят Мадам за която да работят.

2051

1

Propaganda

13.04 2022 в 13:00

КАК? ЗАЩО? ШОК!

Нали Азов ги държеше за заколници, беее, алоооооо, нали щяха да ги търгуват бе, алооо...нали беше истина, щото костя копейкин, волкин и още антибългарска сган така твърдяха, алооооо.

Сега сериозно, замина още една раска опорка. сотозетко, спиритния да му мислят, продукцията ке намалее.
 
X

Да помогнем на украинските деца!