ПП представиха пакет от 14 антиинфлационни мерки на обща стойност 2 милиарда лева

Предлага се таванът на пенсиите да скочи от 1500 на 3400 лева

OFFNews 16 май 2022 в 20:23 2706 2

Снимка БТА/Минко Чернев

Пакет от 14 антиинфлационни мерки на обща стойност от два милиарда лева ще бъде предложен на утрешния лидерски коалиционен съвет, обяви председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров на брифинг в Народното събрание.

Мерките са договорени след съвместно заседание на социалната, енергийната и бюджетната комисия. Гюров увери, че двата милиарда са осигурени от допълнителни приходи в бюджета и могат да бъдат използвани, без да се нарушава бюджетната рамка. Целта е да бъдат подпомогнати пенсионерите и бизнеса.

Антиинфлационните мерки вече са изчислени от Министерството на финансите и ще бъдат допълнително договорени на лидерския коалиционен съвет. До този момент управляващата коалиция е провела два експертни коалиционни съвета, на които са обсъдени въпросните мерки.

Днес Андрей Гюров анонсира част от тях. Той не очаква сериозни разногласия по отношение на предлаганите мерки:

"Първата мярка е за увеличение на пенсиите - от 1 юли най-ниската, в размер от 370 лв., да стане 450 лв., както и пропорционално увеличение на останалите пенсии. Целта е увеличението да изпреварва досега натрупаната инфлация, така че тези хора с ниски доходи да не усетят нарушаване на тяхната покупателна способност."

От "Продължаваме промяната" предлагат максималният осигурителен доход да се изравни с тавана на пенсията - така максималната пенсия ще скочи от 1500 на 3400 лв. - по този начин хората, които са се осигурявали на високи доходи, ще могат да получават адекватна пенсия. Гюров уточни, че тези две мерки ще бъдат включени в пакета от 1 юли. ПП искат преизчисление на пенсиите на база на промяна на Швейцарското правило от 1 октомври.

"Това, което ние предлагаме и ще бъде направено назад за всички пенсии от 2008 г. насам, е да се увеличават пенсиите с по-голямо увеличение на процента на инфлацията или на осигурителния доход. Най-важният резултат е, че ще бъдат изчистени всякакви неравенства за хора, които са се пенсионирали по-отдавна и тези, които се пенсионират в момента", каза председателят на групата на ПП.

Андрей Гюров съобщи, че за работещите родители се предлага увеличаване на данъчното облекчение от 450 лв. на 600 лв. - за едно дете, както и от 900 на 1200 лв. - за две деца. Като допълнителна мярка се предвижда тези средства да могат да се ползват на тримесечна база.

"Освен това се предвижда и финансово компенсиране на крайните потребители на горива. Нашето предложение е това да бъде до 50 литра гориво на месец. Предложили сме няколко различни варианта като механизъм за получаване на това облекчение", каза Гюров и поясни, че окончателният вариант на предложението ще стане ясен утре. Друг депутат от ПП - Венко Сабрутев, уточни, че става дума за 0,25 стотинки за литър гориво.

От ПП предлагат още няколко мерки - намаляване на ДДС на парното от 20% на 9% от 1 юли, увеличение на прага на регистрация на ДДС за малкия бизнес на 100 000 лева, както и освобождаване от акцизи на електроенергия и природен газ, които се ползват за моторно гориво.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

4

yoghurt

16.05 2022 в 22:25

Абе, антиЗ, аз им симпатизирам на ПП. Просто питам. Доколкото си спомням, последната инфлация я обраха спестяванията на хората и рестартирахме системата, от 1000 лв на 1 лв. . Вероятно надеждата им е да се махнат предпоставките за инфлация, печатането на пари от ЕЦБ. То спря, впрочем, така че до една-две години нещата трябва да се нормализират.?

11300

1

yoghurt

16.05 2022 в 20:51

Най-приятелски питам. Щом като инфлацшя означава прекомерно много пари на пазара. Какво по-точно ще постигне допълнителното вкарване на пари на пазара?