ПП-ДБ видя политическа сделка в поисканата оставка на Гешев

Йорданка Веселинова 12 май 2023 в 14:47 2207 2

Архив

Снимка БГНЕС/ВЛАДИСЛАВА ГРИГОРОВА

Атанас Славов

След като е задействана цялата машина във Висшия съдебен съвет (ВСС), след като дори най-лоялните на Иван Гешев членове на ВСС искат сега неговата оставка, или ще се стигне до решение на ВСС за неговото освобождаване, или той ще бъде принуден да си подаде оставката. 

Това коментира пред журналисти в парламента депутатът от ПП-ДБ Атанас Славов. Изказването му е по повод депозираното във ВСС предложение от членове на прокурорската колегия за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. То пък дойде ден след като Мария Габриел, кандидат за премиер с първия мандат на ГЕРБ-СДС, заяви, че първата задача на правосъдния министър в кабинета е да поиска оставката на Гешев заради уронване на престижа на съдебната власт.

Славов добави, че Гешев отдавна е трябвало да бъде освободен от длъжност, тъй като е "негоден" за този пост. Той припомни, че като правосъден министър в кабинета "Петков" Надежда Йорданова също внесе искане за отстраняване на Гешев. Тогава обаче опитът бе неуспешен заради силната съпротива във ВСС.

"За нас е необяснимо как членове на прокурорската колегия във ВСС, които буквално до вчера подкрепяха главния прокурор през цялото време, изведнъж, за една нощ, си сменят мнението и искат неговото освобождаване", каза Славов.

Депутатът от ПП-ДБ се усъмни, че става въпрос за политическа сделка между партиите, които преговарят за подкрепа за проектокабинета "Габриел": 

"Необяснимо е отново как ГЕРБ и ДПС, които винаги бранеха Гешев и при много явни негови нарушения, как така за едва вечер, за един ден, за няколко часа постигнаха споразумение за неговото махане. Това за нас е доказателство за политизация."

Той даде да се разбере, че новата коалиция няма да подкрепи такъв тип правителство само заради направената заявка за оставка на главния прокурор.

"Ние не даваме подкрепа на политизирани магистрати", категоричен бе той. 

По думите му махането на Гешев без промяна на правилата няма да реши проблемите в прокуратурата.

"Оттук нататък не просто отстраняването на Гешев, което безспорно трябва да се случи, но и промяната на конституционните правила за отчетност и отговорност на главния прокурор са важните теми, за да нямаме повече хора като Гешев."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

705

2

Деспин Митрев

12.05 2023 в 22:36

занесъл е това, което всеки знае - държавата се управлява от корумпета свързани с престъпна олигархия. Въпросът е какво е получил. Ако е получил благословия - сери се на полит-елита :)

1930

1

Муню

12.05 2023 в 14:57

ГЕРБ и ДПС искат да сложат следващата кукличка. Това за всички е ясно. Интересно е, какво е занесал Гешев в чужбина и кога ще има Магнитски 3?
Палачинките се обръщат доста често!!!