ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС си стиснаха ръцете за общата рамка на бюджета за 2023 г.

Ако някой иска да прави допълнителни разходи, те да бъдат за сметка на други, тъй като няма възможност за нови приходи, каза Асен Василев след лидерска среща в парламента

Кристина Минчева 12 юли 2023 в 11:43 1729 1

Асен Василев

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Асен Василев- министър на финансите

Разбирателство по общата рамка на проектобюджета за 2023 г. постигнаха ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ на среща между Асен Василев и Кирил Петков (ПП-ДБ) и Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС) днес в стаята на ГЕРБ-СДС в Народното събрание. Срещата се проведе малко преди гласуването на проектобюджета в пленарна зала и резултатите от нея обяви министърът на финансите Асен Василев.

Той уточни, че ако някой иска да прави допълнителни разходи, те ще бъдат на принципа "разход за разход", тоест от едно място ще се вземат средства за сметка на друго перо в бюджета. „Ако някой иска да прави допълнителни разходи, то те да бъдат за сметка на други, тъй като няма възможност за нови приходи“, обясни Василев.

Той сподели, че няма притеснения относно бюджета и наблюдава, че има нагласа за дребни корекции, които ако се направя по предложението (разход за разход), това няма да наруши общата рамка.

По повод днешния протест на КНСБ и предстоящия в събота протест на МВР с искане за по-високи заплати, министърът на финансите коментира, че се следва политиката на служебното правителство, която предвижда „ако едната година са се увеличили заплатите в един сектор, то другата година тези, които не са получили увеличение, трябва да получат 10%. Това е общата политика, която се отнася и за МВР и за всички държавни структури “.

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов също коментира срещата в кулоарите, като каза, че има претенции към бюджета, но „чисто политически акт е да бъде подкрепен“.

„Искаме бюджета за социалните работници, пожарната, полицията да го вкараме като наше предложение, но се разбрахме за следващия бюджет, след 2-3 месеца, много по-задълбочено да се направи и в други сфери, в които виждаме проблеми“, каза Борисов.

Според него е наложително да се приеме сегашния проектобюджет, за да се гарантират заплатите на учителите и пенсиите за пенсионерите, но съветва министъра на финансите да се вслушва повече в браншовете, за да има по-голям успех.

„Може да се направят малко корекции относно ангажименти, които са поети-образиванието, културата, археологията, така че с такива малки пари може да се получи добър ефект“, смята Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

12.07 2023 в 11:58

Много здраве на финансовия министър!

Моята заплата не е пипана повече от 3 години и министърчето, ако си мисли, че с 10% увеличение ще компенсира натрупаната инфлация, много му здраве от баба ми на село!!!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки