ПП даде заявка за разговори с ГЕРБ. ДПС и БВ искат мандата, а погледите сочат към ДБ

OFFNews 08 януари 2023 в 14:00 5476 2

Десислава Атанасова

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Десислава Атанасова

"Продължаваме промяната" ще подкрепи "Демократична България", ако те получат третия мандат и е в готовност да разговаря с ГЕРБ, ако "ГЕРБ промени отношението си към корупцията", заяви Николай Денков в интервю за БНР днес. ДПС пък поискаха мандатът да бъде даден на тях, "Български възход" направиха същото, а ГЕРБ предупредиха, че ако мандатът отиде при БСП, той е обречен. Те се надяват той да бъде връчен на ДБ.

Продължаваме промяната

Номиниралите акад. Денков за премиер ПП ще върнат неизпълнения втори мандат на президента утре, след което предстои Румен Радев да избере формация, на която да връчи третия и последен проучвателен мандат. Ако и той е неуспешен, следват служебно правителство и поредни предсрочни избори.

Денков увери, че ПП биха се включили в разговори за политики "при когото и да отиде третият мандат".

"Съвсем нормално ще е с ГЕРБ да сме на една маса, ако и те участват в тази дискусия. Съвсем различен става разговорът нататък - кой ще управлява, с каква политическа отговорност и какви са гаранциите, че това, което е договорено, ще бъде изпълнено", каза той.

ДПС

Най-логично е президентът да даде третия мандат на ДПС, заяви пред БНР Йордан Цонев от ДПС днес и се аргументира с факта, че ДПС е трета политическа сила, но имала влияние в обществото като за втора.

"Защо не се говори в обществото, че третият мандат може да го получи третата по големина парламентарна група? Партията, която има най-ярко изразена евроатлантическа ориентация! Партията, която има влияние може би не трето, може би дори второ в страната като цяло. Нашите решения, нашата дума се е слушала с огромен интерес от цялото общество. Защо никой изобщо не допуска, че президентът може да реши, което е най-логично, да каже - в тази остра политическа конфронтация нека отговорността за съставяне на кабинет я поеме тази партия, на която народът е отредил третото място", коментира той в интервю за предаването "Неделя 150".

Според него "в това има етнически привкус". ДПС била най-подготвената партия да реализира третия мандат, на страната ни бил необходим програмно-експертен кабинет.

Цонев посочи, че ще участват в разговорите за правителство, дори и да не получат мандата. "Искаме възстановяване на диалога. Няма да откажем диалог на никой. Имаме едно условие - да не ни поставят разговорите под условие".

ГЕРБ

Ако президентът връчи третия мандат на БСП, той изглежда обречен, заяви пред БНР Десислава Атанасова - председател на парламентарната група на ГЕРБ.

"Ние с БСП, с техен мандат особено, няма да участваме в управление. Ако президентът връчи третия мандат на БСП, това означава категорично, че желае да продължи да управлява служебното правителство и 48-ият парламент да се разпусне."

Тя даде заявка, че ГЕРБ биха говорили с "Демократична България", ако те получат мандата, защото "сме от едно общо европейско семейство".

Ясно е, че без двете големи партии в 48-то НС - ГЕРБ и "Продължаваме промяната" - не може да се реализира мандат, каза още тя и посочи обаче, че от ГЕРБ са направили много отстъпки:

"Ако не се осъзнае, че когато с обидни думи, хули и чегъртане срещу ГЕРБ, всъщност се обиждат всички наши избиратели, то политически разговор не може да има. Сега партиите ДБ и ПП трябва да осъзнаят този факт. Трябва да осъзнаят факта, че без ГЕРБ правителство и управление не може да има. Ако желаят и ако на ДБ се връчи мандата, може да говорим за приоритети".

"Всички опции са възможни, защото става въпрос за нашата държава. Всички трябва да положим максимални усилия. /.../ Ако политическата класа не осъзнае, че на народа му трябва хляб, а не зрелища, би могло да има шанс и да има правителство", каза в заключение председателят на ПГ на ГЕРБ.

Български възход

Заявка за преговори с всички даде Виолета Комитова от "Български възход", според която евентуални избори не биха произвели нищо ново.

"Оттук нататък всички правителства ще се състоят от много партии, от много компоненти. Оттук нататък в България, в съседни държави, в ЕС ще бъдат многокомпонентни правителствата. Втората им характеристика - ще бъдат с кратък живот, тъй като представляват сложни коалиции. Ако партиите не разберат това - обратното на това е правителство на 1-2 партии, тоталитарни режими с дълъг срок на управление - това е контрапунктът. Ако партиите не разберат, че оттук нататък всички правителства ще са сложни коалиции от много партии с кратък живот, никога няма да стигнем до коалиционно споразумение и редовно правителство. Искаме да има коалиционно споразумение, с което партиите да поемат своята отговорност", обясни Комитова в интервю за предаването "Неделя 150".

Ако получат мандата, от "Български възход" щели търсят съгласие с всички партии и да ги помолят да оставят червените линии. Разговорите им с тях щели да са за няколко спешни краткосрочни приоритета със срокове за изпълнение, а не за дългосрочни програми. На първо място е Планът за възстановяване и устойчивост, второ - бюджетът за 2023 г., трето - кризата с инфлацията и енергийната криза, четвърто - националната сигурност, изброи тя.

В момент, когато има война близо до нас, и нашата армия е разсипана, трябва да се погрижим спешно и бързо да подсилим отбранителните способности на армията ни и да осигурим сигурността си, отбеляза Виолета Комитова. Ако досега сме подценявали средствата, отделяни за армията, сега този въпрос е спешен, добави тя.

Тя е категорична, че в момента не можем да се откажем от Мариците. Закриването на енергийни мощности, без да сме осигурили заместващи мощности, е пълен нонсенс, каза тя.

За декларацията на "Продължаваме промяната" Комитова коментира: "Тя беше много обширна с твърде много задачи и пожелателни текстове".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

865

2

Constanza

08.01 2023 в 16:19

Защо отхвърлянето на ДПС да има "етнически привкус"? Нали твърдяха, че не са етническа партия?
 
X

Да помогнем на украинските деца!