Христо Иванов: Да не допускаме още едни избори. Няма начин да се формира управление, изключващо ГЕРБ

Йорданка Веселинова 06 януари 2023 в 14:13 7456 14

Архив

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Христо Иванов.

"Ние сме готови да носим отговорността за излъчване на управление, но не на каквото и да е управление", заяви пред журналисти в парламента съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Той призова за нов кръг от консултации преди връчването на последния трети мандат, по време на които парламентарните групи да заявят дали имат нагласи за провеждане на реформи и политики, които да движат страната напред.

"Грубо казано, рано или късно ще трябва да се плеснем по челото и да решим какво ще правим. Ние не можем да тласнем страната към избори. Това означава да затворим вратата към еврозоната и Шенген (...) От тази гледна точка ми се струва прекалено важно да не допускаме още едни избори и отлагане на решаването на политическата криза напред във времето."

Той повтори, че основните приоритети на ДБ са решаването на проблемите със сигурността, съдебна реформа и "икономическа политика, която създава условия за растеж, а не просто за харчене".

Иванов коментира и отхвърлената по-рано днес проектодекларация на ПП, който бе условието за предлагане на състав и правителство с втория мандат. Според него парламентарните групи не се отнасят достатъчно сериозно към политическата криза.

"Третият мандат не е някаква награда от лотарията. Това е тежка отговорност. За да можем да я поемем, първо трябва трябва да има готовност за реформи. Ако президентът ни даде третия мандат, ние ще направим сериозен и задълбочен опит, да излъчим такова управление, а не просто някакво."

По думите му съставът на кабинета трябва да е с експерти, но да има ясна политическа отговорност зад тях. Той е на мнение, че третият мандат е авариен, а политическата сила, на която бъде връчен, ще бъде посредник. Той добави, че няма шанс да се формиране на управление на ГЕРБ.

"Току що излизаме от процедура по втория мандат, която търсеше подкрепа включително от ПП ГЕРБ. Няма начин да се формира управление, което изключва подкрепа на всички депутати, включително от политическа партия ГЕРБ, но тук въпросът е управление за какво, с какви приоритети, с какви гаранции(...) Така че, нашият фокус не е да казваме кой-не, кой-да, а да видим какво може да се свърши."

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък призова президента да не бави процедурата с консултации и бързо да връчи и третия мандат. Той прогнозира, че и този опит ще е неуспешен и добави, че единственият правилен ход са новите предсрочни избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

14

pisnamiotmutri

13.01 2023 в 19:27

Вместо да лансираш ГЕРБ обърни се към 60% които не гласуват и се бори за тях. Забрави ли за рекордно ниската избирателна активност? Дори в чужбина ДПС е първо.

-5840

13

Да се обади във френското посолство да види дали ще му разрешат да преговаря за кабинет или дали Америка за българия ще му отпусне бюджет.

1220

11

хr4

06.01 2023 в 19:55

КоZтя? Не ме карай да се смея. Копейкин и дериватите му, ще угаснат в момента в който им секнат рублите, а то като гледам какво става във Ватушка, ще е скоро.
Толупа и палячовската му мутропросташка криминална партия, могат да бъдат допуснати до власт само под формата на гумен печат!

210

10

Merc

06.01 2023 в 19:21

Тоя е по голяма карикатура и от Копейкин.

Вижте му биографията.

Тая държавица е осъдена на посткомунизъм , русоробия , дебилизъм и разпад.

2099

8

Mateevk

06.01 2023 в 17:30

И като затворим вратата към еврозоната, коя друга врата ще отворим? Тази на изток към изверга Путин ли? Или ще обявим неутралитет като Швейцария. Като не можехме да я стигнем по благосъстояне, поне по неутралитет да се пробваме. Това са пълни глупости и е време да се осъзнаем. Копейкин и партията му трябва да бъдат забранени! Борисов трябва да се оттегли, а партиятаму, ако наистина е такава, а не мафия, трябва да може да продължи да съществува и без него! Моментът е исторически и трябват не исторически компромиси, а исторически решения и стъпки! В момента съсипваме всичко, което успяхме да направим за тия 33 години.

800

5

Batze

06.01 2023 в 17:19

Свети Ристьо обслужи Деса Общата в женската тоалетна на НС. Евала (!), както би казал някой много мъдур (мъдър -по ДедоЛази) почетен председател на ГЕРБ от Росенец.