ПП АБВ предлага: Изборите да се проведат в два дни, реални дати са 15 и 16 май

OFFNews 10 януари 2021 в 15:14 1900 0

Изборите за нов състав на Народното събрание да се проведат в два дни, като най-реалните дати са 15 и 16 май. Това предлага ПП АБВ по време на консултациите при президента Румен Радев.

"Досега в консултациите звучи "удължен изборен ден". Може би доброто решение е стартиране на изборния процес на 15 май сутринта в 07.00. Прекратяване временно вечерта в 19.00. Подновяване на изборния процес на другата сутрин в 07.00. Прекратяване и окончателно приключване на изборния процес на обяд в 12.00, което ще даде възможност в светлата част на дена да приключи работата на секционните, районните и преди това общинските избирателни комисии и да не сме свидетели на това нощно претоварване на секционните избирателни комисии и изборната администрация", обясни председателят на ПП АБВ Румен Петков.

Той посочи, че до май голяма част от хората ще бъдат ваксинирани.

"Освен това, по този начин – в два дни, членовете на СИК ще приключат работа в светлата част на деня. Чрез избори в два дни ще избегнем преумората и струпването на много хора пред общинските секции, където се налага да чакат с часове, за да предадат своите протоколи", каза още Петков. 

Според него най-важно е в тези избори да се създаде сигурност за опазване здравето на хората и спокойствие, че изборите ще протекат честно.

За да бъде прозрачен процесът на изборите ПП АБВ настоява също за задължителни камери, които да бъдат поставени в СИК-овете 24 часа преди началото на изборния ден.

Според ПП АБВ избори в средата на месец май ще гарантират и възможност на български компании да произведат машини за гласуване, която да бъде сертифицирана.

"Ние от АБВ сме участвали в експеримента на българската машина и смея да твърдя, че тя внушава сигурност", заяви Петков.

По думите му сегашното правителство съзнателно смачква процеса за машинното гласуване, за да не се говори изобщо за електронно.

Той настоя за преустановяване на опорочената процедура по обществената поръчка на машините и посочи, че докладът по поръчка на ЦИК дава лош извод за избраната машина – устройството вече е създало проблеми в Белгия, Филипините, САЩ и Бразилия, освен това доставчикът е регистриран в офшорна зона и е ясно, че няма кой да сертифицира, одитира и контролира посочените машини.

Зам.-председателят на ПП АБВ Владимир Маринов посочи, че партията предлага да бъдат включени Общинските избирателни комисии (ОИК) в пряко участие в изборите за Народно събрание. По този начин ще се избегнат няколко неща.

"Първо – голямото струпване в РИК-овете на представители на секциите, второ – много по-бързо ще се обработват протоколите и задачата на РИК-овете ще бъде да обобщят резултатите от ОИК, което би дало сигурност най-вече за здравето на членовете на секциите, както и максимално избягване на манипулациите", каза Маринов.

Предложението за тази промяна в изборното законодателство ще бъде изпратено до парламентарното представителство, посочи още той. 

Зам.-председателят на ПП АБВ коментира и за провеждането на избори в други държави.

"Убедих се в лятото на миналата година как в държава, в която има предварително разписани правила, има желание за организация на изборите, не се оставя никакво място за импровизация или за лично мнение. Могат да гласуват 77 милиона души, след това да няма пик в заболеваемостта и да има висока избирателна активност. Има добри мерки, които трябва да се приложат незабавно, защото противното е хаос, страх, понижаване на избирателната активност", каза Маринов.

От ПП АБВ настояха за ясен протокол за действие в изборния ден, изготвен от ЦИК и здравните власти. Според тях той ще даде технология за организация на длъжностните лица, ангажирани в изборите.

Лидерът на АБВ-Младежи д-р Пламена Заячка посочи, че информационната кампания по провеждане на предстоящия парламентарен вот трябва да започне незабавно, за да няма страх у гражданите и в интерес на високата избирателна активност.

"Добрата информираност на гражданите ще даде повече време за организация, по-малко хаос, не бива да се пренебрегва и важността от провеждане на кампания лице в лице и представяне на политиките в пряк контакт с избирателите", посочи д-р Заячка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови