Поставиха под контрол заплатите на държавните регулатори

OFFNews 02 март 2016 в 12:55 2660 2

Мартин Димитров
Мартин Димитров увери че заплатите на СЕМ, БНБ и КЗК също ще бъдат регулирани

Народните представители приеха на първо четене законопроект на Мартин Димитров и Петър Славов, който слага таван на възнагражденията в държавните регулатори. 98 депутати гласуваха „за“, нито един не беше против, а двама се въздържаха.

„Нашето предложение е да има таван на заплатите в регулаторите, като ги обвържем със заплатата на председателя на Народното събрание. А бонусите да не могат да надвишават едно месечно възнаграждение. Нашето желание е също така те да бъдат обвързани с публичност и най-вече с постигнатите резултати – когато работата е добра, нека се получават допълнителни възнаграждения" заяви при представянето на законопроекта Петър Славов.

Славов напомни, че той и колегата му Мартин Димитров водиха дълга съдебна битка с БНБ, заради отказ на ръководството на банката да оповести възнагражденията на своя предшественик по време на фалита на КТБ. В началото на тази година Върховният административен съд реши, че този състав на централната банка е длъжен да даде детайлна справка за месечните възнаграждения и бонуси на всички членове на управителния съвет на БНБ от началото на 2014 година до средата на 2015 г.
От наскоро оповестените данни стана ясно, че точно преди фалита на банката шефа на БНБ е взимал близо 20 хиляди лева, като бонусите, които си е давал са били около 50% от заплатата му.

Независимостта на регулаторите означава, че те сами взимат решения, а не че сами трябва да си определят заплатите, заяви от своя страна Мартин Димитров.

След всичко което се случи, редно ли е според вас представителите на регулаторите сами да определят възнагражденията си? А ако решат да бъдат 100 000 или 1 000 000? Факт е, че в момента в БНБ има само минимална заплата, но не и максимална и ако ние не приемем този законопроект, ще дойде друг скандал, подобен на този в централната банка, каза още той.

Първоначално предложението не мина, понеже в пленарна зала бяха едва 70 души, като 42 от тях подкрепиха законопроекта, а 28 се въздържаха. След поискана от Мартин Димитров почивка промените бяха приети.
В преходните и заключителните разпоредби на приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за комисията за финансов надзор се поставя таван на заплатите във всички регулатори с изключение на БНБ, КЗК и СЕМ.

Двамата депутати бяха внесли същото предложение в Закона за БНБ и за тези регулатори, но в края на миналата година мнозинството в пленарна зала не ги подкрепи. Димитров и Славов заявиха, че между първо и второ четене ще включат и тези три регулатора в този законопроект.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews