Quantcast

Посланиците на САЩ и Великобритания: Когато гласуват, българите да си спомнят за народа на Украйна

ОFFNews Последна промяна на 23 май 2014 в 12:42 16099 40

Марси Рийс и Джонатан Алън в съвместна позиция за изборите у нас и в Украйна
Марси Рийс и Джонатан Алън в съвместна позиция за изборите у нас и в Украйна

Посланиците на САЩ и Великобритания у нас Марси Рийс и Джонатан Алън излязоха със съвместно обръщение по повод предстоящите избори.

Текстът бе публикуван в "Труд". Заглавието е на OFFNews. 

Пълният текст на изявланието пускаме без редакторска намеса:

МАРСИ РИЙС,
посланик
на САЩ

ДЖОНАТАН АЛЪН,
посланик на
Великобритания

В неделя, 25 май, българите ще упражнят демократичните си права, като гласуват в изборите за Европейски пaрламент. Когато влязат в кабините за гласуване и упражнят своето общоприето и обичайно право на глас, нека си спомнят за народа на Украйна. На предстоящите общонационални избори на същия ден Украйна ще застане на кръстопът.

Тези избори са историческа възможност за всички граждани на Украйна, живеещи на територията на цялата страна, независимо от етническия си произход, да се съберат, да упражнят правото си на глас и да изразят ангажираността си към едно по-добро бъдеще. Изборите и националният диалог са най-добрият маршрут към политическото изцеление на Украйна и противоотрова срещу тежките щети и насилието, посети от сепаратистите и техните поддръжници.

Съединените американски щати и Обединеното кралство подкрепят България и другите си демократични партньори по целия свят. По същия начин стоим рамо до рамо с народа на Украйна в неговия стремеж да реализира собствения си демократичен избор и да продължи напред.

Както посочва външният министър на Великобритания Уилям Хейг, всички украинци заслужават възможността "да бъдат свободни от външна намеса и принуда и да имат шанса да начертаят своето независимо бъдеще, без съсипващата корупция и слабото управление през последните години", и че Великобритания ще направи всичко по силите си, за да подкрепи провеждането на открити и демократични избори.

Украинското правителство предприема смели, конкретни стъпки, за да достигне до всички региони на страната чрез кръгли маси за диалог и национално единство и чрез предложения за конституционни реформи. Междувременно Русия продължава да сее напрежение и раздор в Украйна чрез заплашителното си военно присъствие по границата с Украйна и като подкрепя "референдумите", проведени в части от Източна Украйна на 11 май. Тези "референдуми" бяха незаконни според украинското законодателство, методологията за провеждането им беше твърде подозрителна, не бяха признати от международната общност и бяха явен опит за създаване на още по-голямо разделение в страната преди изборите на 25 май. Съединените американски щати, Европа и Канада наложиха редица санкции на Русия заради опита да анексира Крим и продължаващата дестабилизация на Украйна. Руската икономика вече усеща ефекта от това заклеймяване от страна на международната общност: кредитният рейтинг на Русия е само на стъпка от неинвестиционното ниво, капитали на стойност 51 милиарда долара са изтеглени от страната от началото на тази година, а руските държавни ценни книжа са спаднали до най-ниското ниво в Европа. Съветът за външни отношения постигна съгласие да се разширят критериите за санкциите, за да се включи по-голям кръг от лица и фирми, свързани със сепаратистки и нелегални дейности. Чрез санкциите на Русия се изпраща единно, категорично и ясно послание, че международната общност възприема сериозно настоящата ситуация и че имаме воля и способност да предприемаме все по-строги мерки в отговор на по-нататъшна руска агресия.

Ясно е, че ако Русия не поеме по пътя на деескалацията, цената, която ще трябва да заплати за това в дългосрочен план, ще се увеличи в условията на икономика, която вече се свива и понася щети поради масираното изтегляне на капитали. Както ясно заявиха президентът Барак Обама и канцлерът на Германия Ангела Меркел, "руските лидери трябва да знаят, че ако продължат да дестабилизират Източна Украйна и да пречат за провеждането на общи избори този месец, бързо ще предприемем действия, които ще струват още по-скъпо на Русия."

За разлика от руските лидери, Съединените американски щати и Обединеното кралство, заедно с преобладаващата част от международната общност, подкрепят украинското правителство, директно и чрез Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), за да се гарантира, че тези избори ще се проведат съобразно с най-високите международни стандарти и че са достоверен, свободен и честен израз на политическата воля на украинския народ. Огромното мнозинство (93%) от районните избирателни комисии в Украйна са готови за изборите и функционират нормално, подготовката за изборите е в ход.

А според най-актуалните независими изследвания на общественото мнение значително мнозинство от украинците възнамеряват да гласуват на 25 май. На наблюдателите на изборите, както и на чуждестранните и местни медии, е осигурен пълен достъп и те са свободни, без никаква цензура, да докладват за това, което виждат. Всяко усилие да бъде нарушен този демократичен процес ще се разглежда ясно като това, което представлява всъщност: отричане на правото на гражданите на Украйна да изразяват свободно политическата си воля.

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън заяви по време на скорошната си визита в Киев, че изборите на 25 май "ще бъдат може би най-важните избори в историята на Украйна." Външният министър на Великобритания заяви, че "народът на Украйна заслужава правото да избира собственото си правителство, в рамките на свободни и честни избори." С избор от над 20 кандидати, представители на всички гледни точки и на много от регионите в Украйна, изборите предлагат реален демократичен избор - нещо, което е добре познато на всички американци и европейци и което всички ние трябва да подкрепим.

Сега целият свят трябва да се обедини, за да гарантираме, че тази неделя на легитимните гласове на всички украинци, независимо на какъв език - украински, руски, български или татарски - ще бъде позволено да бъдат чути.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.05 2014 в 01:19

Чесън айде събуди се малко и не плещи глупости. Нима САЩ изобщо не праща войски където им падне, ама хич!!!:)))

24.05 2014 в 19:39

Неадекватна история. След великите Рейгън и Тачър на власт в западните демокрации дойдоха на власт някакви политически пигмеи, и ето го резултата - по повод изборите за Европейски парламент в България тия ни занимават по техните опорни точки с руско-украинска проблематика. Пълно падение на дипломацията.

24.05 2014 в 16:13

Ауу, форума се е разпенил от наемниците на Путя.
И да цвъкате плюсчета на глупостите си, двамата посланици са отправили съвсем ясно послание.
На властимащите трябва да им се напомня кои са партньорските държави.

24.05 2014 в 13:12

Тези направо ни казват да глазуваме правилно, защото.... Благодаря, нямам нужда от Вашата грижа и любов!

24.05 2014 в 10:06

Нашите политици са продажни, корумпирани и неадекватни! За това не мисля, че Русия,САЩ или Англия са ни виновни. Техните правителства и политици отстояват държавните си интереси.

24.05 2014 в 10:00

До калин защото не ми пука за Ирак, Сърбия и т.н. държави мен ме интересува само една държава и тя е БЪЛГАРИЯ, а по - голям враг от Русия моята родина никога не е имала. Първата държава откраднала българска земя още с подписването на договора от Сан Стефано е Русия. Русия е държавата накарака сърбия да ни наадне през 1885г. И този списък мога да го продължа до днес примерно с цената за газа за България. Една подробност цената на газа е договорена от про руското ни правителство на руската партия БСП.

24.05 2014 в 09:48

Изчетох всичките мнения, но по-неадекватно и неграмотно мнение от това на 14 (Минко) не бях чел скоро! Дали е ненормален, зомбиран, злобен или много, много прост не зная...Не зная къде е живял преди 1989 год. и има ли понятие какво означава концлагер. Да отвори един речник или книга за втората световна война. Ако не може да чете да изгледа един филм. Срамота!

24.05 2014 в 08:57

К,во, к,во, тези малоумници ще ми дават съвети как да гласувам! Боже Господи, тези съвсем изперкаха! Какво стана, осрахте се съвсем в Украйна и сега се чудите кой да ви избърше задниците! От кога фашагите станаха ваши мили приятели! Или искате да ни кажете, внимавайте да не ви спретнем един фашистки преврат, то Бойко тиквата е е далеч от такива съждения! Отврат, безочие, безнравственост, бездуховност, тези боклуци на най-светлия ни празник да си позволяват да ни съветват! Ако беше Стамболов, моментално да ги е изгонил от България,а сега Плевнята ще ги награди с орден! Те са в съзвучие с хамериканските и европейските ценности!

24.05 2014 в 07:27

Както посочва външният министър на Великобритания Уилям Хейг, всички украинци заслужават възможността "да бъдат свободни от външна намеса и принуда и да имат шанса да начертаят своето независимо бъдеще"

Ами защо тогава САЩ и Великобритания не им дадат тази възможност? Защо продължават да се месят в Украйна. Не е нужно да им казват на украинците как да живеят, накъде да гледат и дали да се обърнат на изток или запад. Не е нужно и да им натрапват правителство на конци, които те сложиха след преврата, а то послушно започна да избива непокорните.

23.05 2014 в 22:15

Така ли ми се струва или тези двамата работят за БСП? От всички неща за който наистина би могло да се припомнят за сегашните узорпатори точно нееднозначната ситуация в Украйна ли триабваше да е фокусът на това заявление? ... или да го разбираме като предупреждение?