Посланикът на Полша: Никой не изстрелва скъпа ракета за хамбар

OFFNews 17 ноември 2022 в 10:04 3131 3

Шимански

Снимка Архив

Мачей Шимански

Никой не изстрелва скъпа ракета за един хамбар, но все още не се знае защо. Все още работят специалисти - така посланикът на Полша у нас Мачей Шимански коментира пред бТВ инцидента с падналата на полска територия ракета, за която първоначално се смяташе, че е руска.

По думите на дипломата най-вероятно става въпрос за нещастен случай, а не за намерение на трета държава да нападне Полша. 

Президентът на Полша Анджей Дуда и представители на НАТО потвърдиха, че случилото се, при което загинаха двама души, е случайност. Оказа се, че ракетата е на противовъздушната отбрана на Украйна и е била изстреляна като реакция на ПВО на масирани руски атаки срещу украински градове. Изяснено бе, че тя е част от зенитна управляема ракета на комплекса за ПВО С-300.

Посланик Шимански обясни, че ракети са летели близо до полската граница – Лвов е на 50 км от Варшава.

"В Полша много често се чуваха руски ракетни удари по Украйна. Ако няма руски ракети във въздушното пространство на Украйна, Украйна няма да изстрелва противовъздушни ракети и няма такава ракета да падне на полска територия. Русия събуди и другите държави, които откриха, че няма безопасни зони", посочи дипломатът.

"Винаги е така, когато техниката е стара и не е сигурна. В началото на войната Русия твърдеше, че тези руски ракети, които попаднаха в жилищни сгради, са грешка. Сега се вижда, че освен грешки има руско намерение да се обстрелват невоенни обекти, инфраструктура, важна за хората", допълни Мачей Шишмански.

И напомни, че Полша засилва противовъздушната си отбрана с американски системи "Пейтриът". По думите му разследването на инцидента продължава, като засега полски и американски специалисти са на терен.

Посланикът обясни, че все още се водят дискусии за активирането на член 4 от Североатлантическия договор страните да се консултират съвместно всеки път, когато по мнение на някоя от тях е възникнала заплаха за териториалната й цялост, политическата независимост или сигурността.

А на въпрос дали Полша се готви за възможен конфликт отговори така: "Когато искаш мир, готви се за война".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

17.11 2022 в 12:14





Полските държавници, включително полската дипломация, реагират много смислено на ситуацията, въпреки загиналите невинни. Шапки долу!
 
X

Да помогнем на украинските деца!