Поръчката за "Хемус" спряна по искане на ЕК, Регионалното министерство отрича

OFFNews 10 май 2016 в 17:26 3303 2

Поръчката за

Обществената поръчка за строителството на автомагистрала "Хемус" е прекратен по искане на Европейската комисия, съобщава Mediapool. До момента официалното обяснение на властта за спирането на търга беше, недостиг на пари. Формално спирането на търга дойде няколко дни след срещата на премиера с Бойко Борисов с българи в Лондон, където му бяха зададени въпроси за връзките му с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Според публикацията на Mediapool управляващите са имали намерение да строят магистралата с европейски пари по новата оперативна програма "Транспорт", за сметка на магистрала "Струма", но са получили категоричен отказ. Еврокомисията е била сезирана за плановете им от австрийската компания "Щрабаг", която е представила решението на Върховния административен съд (ВАС) по тяхната жалба от миналата година.

Турската компания "Ташяпъ", която остана втора в търга за единия лот на магистрала "Хемус", обжалва официалното основание за прекратяването на процедурата – липсата на средства. Фирмата се аргументира именно с решението на ВАС по жалбата на "Щрабаг", която е срещу тръжните условия.

Дело по жалбата на турската фирма е разпределено на същия съдебен състав, който се е произнесъл по обжалването на "Щрабаг". Съдиите Аделина Ковачева, Кремена Хараланова и Бисерка Цанева вече са постановили, че няма пречка да се проведе търгът за "Хемус", въпреки че финансирането на обекта е под въпрос. Сега от тях на практика се иска да излязат с напълно противоположно решение и те са си направили отвод.

Първото заседание по жалбата на "Ташяпъ" срещу прекратяването на търга е насрочено за 11 май, сряда.

Първоначално прекратяването на обществената поръчка беше обжалвано и от победителите – "ПСТ груп" и "Джи Пи Груп". КЗК отхвърли жалбите им и те са се отказали да оспорват пред ВАС, за разлика от турската компания.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) заявили, че твърдението, че процедурата за магистрала "Хемус" е спряна по настояване на ЕК "категорично не отговаря на истината". МРРБ смята, че фактите и документите са интерпретирани "волно". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

1

Izalina

10.05 2016 в 17:52

Е то е ясно. Тенденцията на текущото управление от години е изравни стандарта на Североизточна България с този на Северозпадна ... магистралата е просто една подробност.