Помощите за деца, родили деца, ще са само в натура

OFFNews 15 юли 2015 в 11:01 5303 6

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за семейни помощи за деца. Промените предвиждат месечните семейни помощи за отглеждане на дете, отпускани на майка, която не е навършила 18 години, да са в натура.

Промените бяха внесени от Министерски съвет. Според тях помощта в натура се предоставя под формата на стоки и/или услуги за детето в съответствие с индивидуалните му потребности, оценени от Дирекция "Социално подпомагане".

Такъв вид е помощта, отпускана и на родители или лицата, получаващи семейната помощ, които не полагат грижи за детето или семейната помощ не се използва по предназначение.

Майките студентки ще има право на еднократна помощ за отглеждане на дете, независимо от доходите на семейството, при условие, че детето живее постоянно в страната и не е настанено за отглеждане извън семейството, майката живее постоянно в страната и е студентка в редовна форма на обучение.

Осиновителите имат право на еднократна помощ при осиновяване на дете, независимо от доходите на семейството, при условие че осиновителите и осиновеното дете живеят постоянно в страната. Размерът на помощта се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет за съответната година, но не е по-малък от предходната година и не е по-висок от размера на еднократната помощ при раждане на дете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови