Полша ни праща два двигателя за МиГ-29

OFFNews 29 декември 2015 в 07:24 3481 2

Пристигат първите два ремонтирани двигателя за МиГ-29 от Полша

Снимка OFFNews

България ще получи два двигателя за изтребителите МиГ-29. Доставката е част от договора, който България и Полша подписаха за ремонт на машините, който беше подписан в средата на октомври и предизвика нееднозначни политически реакции.

До 20 дни след подписване на споразумението Полша беше задължена да предостави два двигателя, които българските ВВС ще ползват 24 месеца или до изтичането на ресурса им от 200 часа, докато през това време в полски завод ще бъдат ремонтирани два наши двигателя.

Ремонтът на общо шестте двигателя ще ни струва малко над 12 милиона лева. Предвидена е и възможност за допълнителни преговори за цялостна логистична поддръжка на изтребителите МиГ-29.

Сделката беше сключена на фона на сериозните предупреждения на руската фирма - производител за правни последици и отказ от обслужване, както и на фона на предупрежденията за лошото състояние на изтребителната ни авиация. Първоначалните очаквания на министъра на отбраната бяха, че сделката ще мине бързо и през парламента, но ратификацията на договора последва едва в края на ноември.

Изпълнението на договора се осъществява на фона на започналата проверка на параметрите му от страна на прокуратурата и ДАНС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков