Политолог: Станишев поема риск, водейки евролистата на БСП

OFFNews 18 март 2014 в 07:22 6212 4

Борис Попиванов

"Ще си проличи до каква степен личният и персонален ангажимент на лидера, е мотивираща сила за партията, или не е. Т.е. поет е несъмнен риск, сега ще видим дали избирателят ще го оцени. Ръководството на партията не се крие зад никого, ами излиза директно и иска най-добрия резултат."

Такъв анализ направи пред "Фокус" политологът Борис Попиванов във връзка с обявената в събота информация, че лидерът на БСП Сергей Станишев ще оглави и евролистата на партията.

Експерът заяви, че не е сигурно дали лидерството на Станишев ще помогне на БСП на евроизборите. Попиванов обаче е категоричен, че председателят на ПЕС не е имал друг избор.

"Тук, като че ли, той няма възможност за избор, ако иска да бъде на висотата на своята европейска роля. Не знам дали това ще помогне, но при всички случаи, ако не го беше направил, щеше да загуби", смята Попиванов.

Попиванов заяви още, че европейската битка между ГЕРБ и БСП отново ще се води на ниво Бойко Борисов-Сергей Станишев, макар че листата на ГЕРБ се оглавява от Томислав Дончев.

"Защото Томислав Дончев, при всичките му несъмнени качества, и цялата му подготвеност за европейска кариера, винаги е стоял като публично присъствие и като политика в сянката на Бойко Борисов, така че по-скоро сблъсъкът е на друго равнище. Хубавото на кандидатурата на Томислав Дончев като водач на листата на ГЕРБ е, че се създава възможност на дебатиране по същество", коментира Попиванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови