Политиците потънаха в мълчание за предсрочните избори

OFFNews 24 юни 2014 в 09:36 5757 2

Политиците потънаха в мълчание за консултациите за насрочване на предсрочните парламентарни избори. Разговорите трябваше да започнат днес, но това не се случи, а отговор на въпроса защо все още няма.

Вместо консултации днес и БСП, и ГЕРБ насрочиха пресконференции.

Решението за преговорите беше взето миналата седмица от Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента. При държавния глава бе определен периодът, в който да се проведе предсрочният вот - 28 септември - 12 октомври.

Днес обаче вече никой не говори сериозно за насрочване на предсрочни избори.

По-рано днес вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев намекна, че днес вероятно такива преговори няма да има. Според Йовчев липсата на консултации днес не означава, че партиите са се отметнали от решението за дати на изборите, което са взели на КСНС.

До късно снощи партийните централи не потвърдиха кога ще се състоят консултациите между политическите сили.

На влизане за заседанието на Изпълнителното бюро на БСП днес зам.-председателят на партията Димитър Дъбов заяви, че консултации между политическите сили със сигурност ще има до края на седмицата, но разговорите няма да са днес.

През изминалата седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов демонстративно скъса споразумението, постигнато на КСНС, след като не беше прието искането му да бъде отложено обсъждането наново на Закона за МВР. В кулоарите на парламента Борисов заяви, че няма да участва в бъдещите консултации, като обяви на управляващите война и реваншизъм.

"Бих препоръчал на всички участници в процеса да не си играем на ултиматуми, да не си играем на заплахи и да не се плашим с война", каза в отговор председателят на ДПС Лютви Местан. Според него, ако някой е обявил война и реваншизъм, това вече не е политика, в която той би могъл да участва.

БСП ще води разговори с ГЕРБ, ДПС и други политически сили, дори извънпарламентарни, на предстоящите консултации. Това стана ясно от изказване на председателя на БСП Сергей Станишев пред журналисти в Брюксел. Според него е необходимо да се организират стабилно и предсказуемо процесът на подготовката на изборите, работата на Народното събрание в следващите седмици, работата на правителството, процесът на приключване на разговорите с ЕС по споразумението за сътрудничество до 2020-а година.

От "Атака" също се обявиха за консултации след заседанието при президента и отчетоха като приоритет спешни промени в изборното законодателство.

Възможно е все пак такива да има под една или друга форма, още повече, че в неделя от ГЕРБ се обявиха за спешни консултации между партиите по бюджета на Здравната каса, но дали това са приоритетите на другите партии, предстои да се разбере.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!