Политиците ни коментират думите на Толстой, за да не говорят за Крим

OFFNews Последна промяна на 20 септември 2016 в 14:54 5086 7

Вероятно вече малцина си спомнят, че на пресконференцията в нощта след парламентарните избори през 2014г. на въпроса за перспективата пред „Южен поток“ поставих следното специфично условие – изграждането на Проекта да започне не само когато са налице изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС, но и когато Руската Федерация се върне към принципите на международното право. С други думи, това означава Русия да се оттегли от Крим и окупираната територия да бъде възстановена на законния суверен – Украйна. По този начин още тогава аз заложих безусловен критерий за атлантическата идентичност на българските партии и политическите лидери. Този критерий днес е още по-актуален и следва да бъде приложен и към кандидатите за Президент на Република България.

Това заявява лидерът на ДОСТ Лютви Местан в изявление, разпространено от партията му. В текста се казва още: 

Изборите за руската държавна Дума показаха огромен и особено тревожен дефицит на евро-атлантически рефлекси у българските политици. Не става въпрос собствено за изборите за руската държавна Дума в цялост (това е вътрешен проблем на Русия и на руския избирател). Става въпрос за това, че с провеждането на руски избори в чужда, окупирана територия Кремъл отново се подигра с принципите на международното право. Това е големият ценностен геополитически проблем, пред който са изправени атлантическият свят, ЕС и всяка една отделна държава – член на НАТО и ЕС. 

Второ денонощие след изборите уж натовските български партии гробовно и раболепно мълчат пред арогантната демонстрация на Москва, че „Крим завинаги е техен“. За Крим и за руските избори в Крим не може да се мълчи.

Всяка партия и всеки кандидат за Президент следва да отговори на въпроса признава ли за законни руските избори в украински Крим.

Единствено Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ) заявихме категорична позиция – тези избори са незаконни и евро-атлантическият свят не може да ги признае. Кандидат за Президент, който не осъди руското посегателство върху Крим, не може да се нарича евро-атлантик. Крим сваля маските и се явява ценностният водораздел между декларативен и реален евро-атлантизъм.

За изборите в Крим се мълчи. Затова пък с нескрита охота – като опит да се прикрие престъпното мълчание, се предлагат коментари във връзка с арогантното изказване на новоизбрания депутат в Руската Дума от президентската партия „Единна Русия“ Пьотр Толстой.

Няма съмнение, че това изказване трябва да се осъди от всяка българска партия и всеки български гражданин. То освен антибългарско е и антиевропейско, защото Русия не просто „ще изкупи цяла България“, но настоява ЕС да се откаже от приемането на страни, които са в „зоната на руския национален интерес“. Ако някой иска да угоди на Путин, ще побърза да подцени изказването на Пьотр Толстой като проява на лично мнение, неангажиращо официалната, държавна политика на Русия. Угодно, но невярно, защото Пьотр Толстой се явява говорител на руската имперска политика.

Интересен е въпросът кои са страните в зоната на „руския национален интерес“. И исторически, и в съвременен контекст – несъмнено това са страните от Западните Балкани и Украйна. Русия не иска тези страни да бъдат приети в ЕС, защото това би означавало те да излязат от сивата, буферна зона на руския интерес. А ЕС?! За съжаление, Съюзът вместо да разгърне активна Стратегия за своето разширяване, си „играе“ на Мораториуми. Неслучайно като контрапункт на недалновидния 5-годишен Мораториум на Юнкер ние разгърнахме и предложихме Концепция за разширяване на ЕС към Западните Балкани, Украйна и Турция. Това е най-адекватната защита на евро-атлантизма от руските имперски интереси и, наред с това, е най-адекватният отговор на тежката геополитическа криза.

Ето защо с лесното говорене за Толстой българските партии и политици си намериха претекст да избягат от трудното и неудобно за тях говорене за Крим и за бъдещето на ЕС и НАТО. Критиките за изказването на Толстой, затворени само в рефлекторен български патриотизъм, са синоним на говорене за Южен поток, без да се отчита нарушаването от страна на Русия на международното право.

Крим, господа, Крим днес е будната съвест на евро-атлантизма. А българските политици – леви, десни и ДПС, спят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

73928

6

El Commandante

20.09 2016 в 23:19

Какво толко има да се говори за Крим?
Крим е в Русия, ако не ми вярвате идете в Севастопол и питайте местните какви са.
Само глейте да не носите лентички или знаменца в цветовете на Синдрома на Даун че бият лошо...

21765

3

Victimized

20.09 2016 в 16:01

Политиците и троловете много обичате темата Крим , но никой не се аргументира с истински факти. Това са хора които имат връзка с интернет , могат да патуват , могат да пишат и да коментират . Искам да ми посочите поне две публикации на хора които са престъпно анексирани и се оплакват от живота си в момента .

http://www.reuters.com/article/us-ukraine-crisis-crimea-idUSKBN0MD1IS20150317
Ето една статия от годишнината от анексирането и по всичко личи , че хората там нямат нищо против .

25215

1

Лопе де Вега

20.09 2016 в 15:38

Като изключа разширяването на съюза към Турция, този път съм съгласен със Зидаров. Всеки кандидат-президент да каже какво мисли по въпроса. ато в казармата - тънко, ясно и високо.

Поздрав!