Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Почетният ни консул в Украйна приближен до Янукович

Днес кабинетът "Близнашки" гласува отстраняването на Иван Иванович Аврамов

OFFNews 15 октомври 2014 в 10:45 4882 9

Снимка http://politica-ua.com/

Почетният консул на България за украинските области Донецк, Луганск и Запорожие Иван Иванович Аврамов работи срещу украинската държава и уврежда престижа на България.

Това се казва в доклад на външния министър Даниел Митов до Министерския съвет, с който се предлага консулът да бъде освободен, съобщи вестник “24 часа”.

Очаква се на днешното заседание правителството да гласува за освобождаването на Аврамов от поста почетен консул.

Аврамов подкрепя руските сепаратисти в размирните области на Източна Украйна, в които е почетен консул, разказват дипломати.

Освен това е бил член на “семейството” на Виктор Янукович, както е известна в Украйна олигархичната структура около сваления президент на Украйна.

Иван Аврамов е на 45-о място в списъка на най-богатите украинци със състояние от 352 млн. долара. Твърди се, че в “семейството” е бил надзорник на Одеска област, контролирал е производството и контрабандата на алкохол.

Освен това е съсобственик на въгледобивния монополист “Донбасхолдинг” и собственик на няколко фабрики за обогатяване на въглища.

Притежава и Болградския завод за алкохол, а при управлението на Янукович е контролирал и държавния алкохолен монопол “Укрспирт”. В Луганск пък има компания за добив на газ.

Единствен официален съдружник на Аврамов е Юрий Иванющенко, който е включен в списъка на ЕС за блокиране на банковите сметки на поддръжниците на Янукович. Като “надзорник” за Одеска област Аврамов е контролирал и тамошната митница според публикации в украински медии.

По произход Аврамов е българин - от Болгород, но е украински гражданин.

Освобождаването му от поста почетен консул на България ще позволи на властите да го разследват и съдят, разясниха дипломати. Почетният консул не получава заплата, но има имунитет като дипломат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!