По-високи стипендии във висшите военни училища

Кристина Минчева 29 ноември 2023 в 16:45 919 0

Христо Гаджев

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС)

На първо четене депутатите одобриха повишаване на стипендиите за курсантите във висшите военни училища. Промените са част от два Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили, внесени от Министерски съвет и "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ-СДС, ДПС.

С приетите текстове се предвижда новата стипендия да бъде не по-малко от 1.3 от базата за определяне на размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност, която се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет (494 лв. - бел. авт.). Това означава, че за курсант минималната стипендия ще стане 754 лв., а максималната - 934 лв. За курсант - офицерски кандидат I клас минималната стипендия ще бъде 1099 лв., а максималната - 1299 лв.

В момента минималният размер на стипендията, която получава един курсант, е 260 лв. месечно. За офицерски кандидат I клас тя може да стигне 785 лв. Това е ниска сума, а проблемът се усложнява от факта, че на военните курсанти е забранено да работят.

Председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС обясни, че промените са продиктувани от проблем, който се забелязва през последните години, а именно привличането на младите хора във висшите военни учебни заведения. Той даде за пример, че в последния прием от 300 обявени места са се записали само 15 души, което означава, че след 4 години около 280 младши офицери няма да достигат. 

Гаджев посочи, че ще се направят промени в предложения Законопроект на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС между първо и второ четене, които ще засягат решението на проблема - какво става с хората, които отпадат между първи-втори и трети курс, тъй като след първи курс те трябва да сключат договор за военна служба и 10 години да служат на държавата или да платят обучението си сами. Идеята е те да могат да продължат службата си като войници и сержанти, така че да бъдат използвани максимално хората, които желаят да служат. 

Част от промените, предложени от МС, предвиждат подобряване на ефективността в дейността на Съвета по отбрана чрез оптимизиране на състава му. Сега в него влизат командирът на Съвместното командване на силите, командирите на Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Военноморските сили, командирът на Съвместното командване на специалните операции, директорът на Служба "Военно разузнаване" и началникът на Военна академия "Георги Стойков Раковски". Според новите разпоредби съветът ще се състои от командирите на Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Военноморските сили.

Председателят на комисията по отбрана посочи, че предложенията на МС също ще претърпят корекции между първо и второ четене. Той и Борислав Гуцанов от БСП изразиха мнението, че промени в Съвета по отбрана са "глупава идея" и ще предложат тя да отпадне. Въпреки това обаче Гаджев призова законопроектът да бъдат подкрепен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки